Solomon Kane (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Solomon Kane
Generell informasjon
SjangerAction / Eventyr / Fantasy
Utgivelsesår2009
Prod.landBritisk / Fransk / Tsjekkisk
Lengde104 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael J. Bassett
ProdusentPaul Berrow
Samuel Hadida
Kevan Van Thompson
ManusforfatterMichael J. Bassett
MusikkKlaus Badelt
Foran kamera
MedvirkendeJames Purefoy
Max von Sydow
Rachel Hurd-Wood
Pete Postlethwaite
Premiere16. september 2009 (Toronto FF)
23. desember 2009 (Frankrike)[1]
18. aug. 2010 (Norge) (DVD) (leie)
25. aug. 2010 (Norge) (DVD) (salg)[1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Solomon Kane er en britisk-fransk-tsjekkisk eventyractionfilm fra 2009 regissert av Michael J. Bassett, og basert på kiosklitteraturfiguren Solomon Kane skapt i 1928 av Robert E. Howard. James Purefoy spiller tittelrollen.[2] Til tross for at rettighetene til filmen ble ervervet i 1997, startet ikke innspillingen av filmen før i januar 2008. Filmen portretterer opprinnelseshistorien til figuren Kane vi kjenner fra tegneseriene og lignende, og filmen er ment å være den første filmen i en trilogi. Filmens handling følger Solomon Kane på hans reise for å søke tilgivelse for sine synder, fra livet hans som en pirat til frelselsen av hans sjel ved å redde en puritansk jente og starten på livet hans som en puritansk hevner. Filmen ble produsert av et konsortium av franske, britiske og tsjekkiske selskaper, og store deler av filmen ble spilt inn i Tsjekkia. Filmen ble generelt godt mottatt, og 65% av anmelderne likte filmen på Rotten Tomatoes' hjemmeside.[3] Filmens atmosfære og Purefoys portrettering av Kane er det som tiltrakk seg mest applaus.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen starter i Nord-Afrika på 1600-tallet med at den engelske leiesoldaten Solomon Kane leder sitt mannskap i en kamp mot osmanske okkupanter i en festningsby. Etter å ha drept de osmanske forsvarerne av festningen, entrer Solomon og mannskapet hans festningen og finner et rom med forheksede speil. Demoner som er fanget i speilene angriper og dreper store deler av mannskapet hans, men Solomon kommer seg unna og finner festningens tronsalen. Når han går inn i salen lukker dørene seg bak ham, og på gulvet ligger festningens skatter og gull. Mens han forsyner seg, dukker en demon i sort kappe og med et brennende sverd opp. Demonen presenterer seg selv som "Djevelens reaper", og forteller at Solomons onde gjerninger har fordømt hans sjel, og at han er her for å ta Solomon med til Helvete. Etter en kort duell, hopper Solomon ut av tronsalens vindu og ned i vannet. Mens han faller i sikkerhet, snerrer reaperen at Solomons sjel snart vil tilhøre Djevelen.

Etter denne hendelsen reiser Solomon tilbake til England og søker tilflykt i et kloster. Klosterets abbed fordriver Solomon etter å ha hatt en profetisk drøm. Solomon reiser så til fots til sine forfedres områder i Devon, som han ble forvist fra i tenårene av sin egen far. På veien blir han overfalt av tre ransmenn, og blir slått bevisstløs siden han ikke kjemper tilbake. Han blir funnet og helbredet av William og Katherine Crowthorn og deres tre barn, en puritansk familie som reiser vestover mot den Nye Verden. Han reiser med dem, men på veien vestover blir familien og Kane overfalt av korrumperte følgere av trollmannen Malachi og hans brutale løytnant, den Maskerte Rytter. Disse korrumperte vesnene truer familien og håner Kane fordi han har tar avstand fra vold etter oppholdet i klosteret. Kane motstår familiens bønn om å drepe de korrumperte vesnene, og ber heller om veiledning fra Gud. Inntrengerne dreper den yngste sønnen Samuel på brutalt vis, og Kane innser at har noe annet valg enn å kjempe mot dem. Han greier å drepe nesten alle, men mens han kjemper mot dem blir både William og den eldste sønnen, Edward, drept, og datteren Meredith blir kidnappet. Williams erklærer med sitt siste åndedrag at Salomons sjel vil bli renset for fordømmelsen dersom han redder Meredith, så han plukker opp et sverd, en kappe og tar en hest, og rir av gårde for å redde den unge kvinnen.

Solomon kjemper mot Malachis følgere over hele landsbygda på vei vestover og redder mange av fangene de har tatt, men finner ikke Meredith. På hans reise møter han en sinnsforvirret prest som forteller ham at Malachis følgere tar alle de svake menneskene de finner som slaver, mens de korrumperer de sterke folkene og gjør dem om til soldaten. Etter dette lurer presten Solomon, og forsøker å fôre ham til hans sognebarn, som har blitt vandøde ghouler. Solomon greier å rømme, og når han kommer seg unna møter han de tre ransmennene som slo han bevisstløs tidligere. Disse ransmennene jobber nå for Malachi. Han dreper først to av dem, og avhører den tredje som forteller ham at Meredith er død. I raseri kaster han den tredje ransmannen til ghoulene. I troen på at han har feilet i sitt oppdrag, drikker han seg stupfull på et vertshus. To menn, tidligere mannskap under Solomon, kjenner ham igjen og forsøker å rekruttere ham som leder for en motstandsgruppe. Kane, stupfull som han er, nekter. Samme natt angriper noen av Malachis menn vertshuset hvor Solomon sover, og korsfester lederne i motstandsgruppen, inkludert Kane. Mens Kane henger på korset, blir Meredith fraktet forbi i et bur på en vogn, og når hun ser ham roper hun ut navnet hans, og han hører henne. Han innser at han fortsatt kan redde henne og rense sin sjel, så han trekker spikerne ut av hånden og kommer seg fri. Før de resterende følgerne av Malachi kan drepe ham, blir de drept av de overlevende fra motstandsgruppen som frakter Solomon i sikkerhet.

Kane helbredes av en gammel heks og blir raskt ivrig etter å konfrontere Malachis menn. Noen av medlemmene av motstandsgruppen forklarer at Malachi en gang i tiden var en prest som inngikk en avtale med Djevelen, og at han nå bor i Kanes barndomshjem. Kane leder dem inn i slottet gjennom en underjordisk gang. Mens motstandsmennene kjemper mot Malachis følgere, går Kane mot kjelleren og frigjør mange slaver. Han finner ikke Meredith, men finner til gjengjeld sin far. Faren forklarer at den Maskerte Rytteren faktisk er Solomons eldre bror, Marcus, som Solomon trodde at han hadde drept ved et uhell da ble forvist som ungdom. Marcus ble "bare" hardt skadd, og havnet i koma. Hver eneste prest og healer faren hentet feilet i å gjenopplive Marcus, og til slutt tok faren kontakt med Malachi. Marcus var vansiret etter ulykken, og etter Malachis helbredelse endret hans personlighet seg, og han ble en av Malachis marionett. Motvillig dreper Solomon sin egen far etter farens ønske, og etter dette går han mot slottets tronerom for å konfrontere Malachi.

Malachi forsøker å overbevise Kane om at hans skjebne har ført ham dit for å bli tatt av Djevelen til slutt. Solomon finner Meredith i et bur, og idet hun advarer ham om at det hele er en felle, blir han stukket i skulderen av Marcus. Til tross for skaden, forsøker Solomon å overbevise broren om å motstå Malachi, men til ingen nytte. De fortsetter å kjempe helt til Solomon setter fyr på Marcus' klær og halshogger ham. Malachi bruker Merediths "uskyldige blod" for å åpne en portal, og ut av den kommer en demon sendt for å hente Solomons sjel. Etter en desperat kamp skyter Solomon Malachi i hodet, og dette forsegler portalen og sender demonen tilbake, og i samme øyeblikk renses Solomons sjel. Meredith tror at Solomon har dødd, men han våkner og erklærer at hans sjel nå er renset og at Djevelen ikke lenger har krav på den. Han gjenforener Katherine og Meredith, og sammen begraver de William, Edward og Samuel.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]