Solaris korrigert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Laquote.svg

SOMTIMS ven aig svefndrauma kan
aig draumen ein simpl, silly draum
SO er den: AIG imago meg self
lefa innside ein astroide
vid hundre odder humans
reisen vekk fra Systm Sol
     ne meir moons
FOR all tiim
onli fara out.
   VUL det einsamme
i uss da fersvinna?

Raquote.svg

fra diktet

Solaris korrigert er en diktsamling av den norske forfatteren Øyvind Rimbereid, utgitt i 2004. Samlingen består av det lange titteldiktet, og åtte dikt til. Boka mottok Kritikerprisen det året den utkom, og har senere blitt innlemmet i en 2007-utgave av Norges litterære kanon.

Titteldiktet, som omfatter 800 vers og 40 sider, er et episk dikt med et science fiction-motiv.[1] Jegfortelleren lever i framtidsbyen Stavgersand, i året 2480. Han er operatør for et lag av roboter som utfører vedlikehold på undersjøiske rør på havbunnen utenfor kysten av Rogaland. Sammen med kvinnen Shiri lever han i byområdet organic 14.6. Samfunnet som skildres i diktet er et høyteknologisk univers, preget av klasseskiller og med spor av økologiske katastrofer som har rammet deler av jorden.

Språklig uttrykker jegpersonen seg på et urent språk med trekk av stavangerdialekt, oldnorske former, dansk, engelsk og lavlandsskotsk. Utypisk for science fiction-fortellinger er ikke hovedpersonen en opprører eller analytiker, men en enkel arbeider, med aktive, konkrete drømmer om trygghet og et godt liv for seg og sin kjære. I løpet av diktet skildres en situasjon hvor menneskene skal evakuere verden, tilsynelatende gjennom å bli klonet («so kan ein modell / af meg lefa der inn, abstract-faktical. / Den ska ku existen long eftr meg»).

Diktets tittel kan gi assosiasjoner til Stanislaw Lems roman Solaris (1962) og Andrej Tarkovskijs filmatisering Solaris fra 1972. Visjonsdimensjonen kan lede tankene til Harry Martinsons Aniara, mens det hybride språket minner om Axel Jensens bøker fra Oblidor.

Oppsetninger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilde for analysen av diktet er «Audun Lindholm om Solaris korrigert» I: Norsk litterær kanon. Cappelen Damm, 2008. ISBN 978-82-04-13826-2
  2. ^ «Ad undas – Solaris korrigert». nmh.no (norsk). Arkivert fra originalen 6. mai 2019. Besøkt 6. mai 2019. 
  3. ^ «Solaris korrigert / Det Norske Teatret». Det Norske Teatret (norsk nynorsk). Arkivert fra originalen 6. mai 2019. Besøkt 6. mai 2019. 
  4. ^ «Gjorde rent Hedda-bord». www.dagsavisen.no (norsk). Besøkt 6. mai 2019.