Soilrør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eksempel på soilrørsystem i bygård, som er koblet til kloakknettet i bunnen og har lufting på toppen

Soilrør er avløpsrør i støpejern eller plast som fører kloakk fra toaletter og avløpsvann fra dusj og vaskeservant. Soilrør i plast kom på begynnelsen av 1960-tallet, men det installeres fortsatt soilrør i støpejern på grunn av deres branntekniske kvaliteter.[1]

I bygårder går soilrørene vanligvis fra den øverste leiligheten, via alle nedenforliggende leiligheter og ned til kjelleren.[trenger referanse] Også røret fra kjeller og ut til det offentlige kloakknettet kalles soilrør.

Plassering og levetid[rediger | rediger kilde]

Som regel er soilrørene bygget inn i vegger på våtrom / bad eller kjøkken.[trenger referanse] Levetid på soilrør kan være alt fra 35 år og oppover, avhengig av soilrørenes kvalitet.[2] For å unngå lekkasjer bør man bytte eller rehabilitere soilrørene når rørenes levetid er utløpt.

Vedlikehold[rediger | rediger kilde]

For å undersøke kvaliteten på rørene er det vanlig å benytte seg av kamera for inspeksjon. Dersom utskifting er nødvendig har man to hovedvalg; bytte av rør eller rehabilitere rør. Rehabilitering av rør betyr støping av nye plastrør inne i de gamle soilrørene.[trenger referanse]

Å bytte soilrør kan føre til et relativt stort inngrep i bygningsmassen og det kan være kostbart.[3] Dersom man ønsker mindre inngrep i bygningsmassen kan det være en fordel med rehabilitering, men dette er heller ikke billig.

Da mange av soilrørene går skjult bak vegger er det mange borettslag, boligselskap og/eller sameie som beslutter å gå for rehabilitering for å unngå å ødelegge rom som er pusset opp.

Referanser[rediger | rediger kilde]