Snutebladrullere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snutebladrullere
Pselaphorhynchites aequatus ©Entomart.ins.
Pselaphorhynchites aequatus ©Entomart.ins.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Rhynchitidae
Norsk(e) navn: snutebladrullere[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Overfamilie: Curculionoidea
Antall arter: 1100, 11 i Norge
Habitat: terrestrisk, på planter
Utbredelse: alle verdensdeler bortsett fra New Zealand og Hawaii
Delgrupper:

Snutebladrullere (Rhynchitidae) er en familie av biller i gruppen snutebiller (Curculionoidea). Deres mest slående trekk er at mange arter ruller sammen blader til en sigarlignende rull der larvene utvikler seg. De fleste artene lever i tropiske skoger, men noen arter finnes i de aller fleste områder. I Norge er det registrert 11 arter.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore biller (ofte 2 – 6 mm), kroppen gjerne mer eller mindre pæreformet, oversiden glatt eller fint hårete, som oftest mørke på farge, ofte med metallglans. Hodet er i midten trukket ut til en snute som vanligvis er lengre, ofte mye lengre, enn resten av hodet. Fasettøynene er runde og utstående. Brystskjoldet (pronotum) er omtrent så langt som bredt, framover tilsmalnet, med rundede sider. Hos noen arter har det en kraftig, framoverrettet pigg på siden. Dekkvingene er mye bredere enn brystskjoldet, med tydelige skuldre, parallellsidige eller bredest i den bakerste delen. Beina er kraftige og middels lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Snutebladrullerne er uvanlige i og med at billene legger forholdene spesielt til rette for avkommet sitt ved å bygge hus til dem. Ofte gjør de dette ved å rulle sammen blader. Bjørkebladrulleren (Deporaus betulae), som lever på bjørk, gnager et S-formet snitt fra ytterkanten til midtnerven på hver side av et blad, nær roten. De ytterste delen av bladet henger nå bare fast i midtnerven, og kan lett rulles sammen til en "sigar". Billen "syr" bladene sammen ved å punktere dem med snuten. Hun gnager så ut en eller flere lommer i "sigaren" og legger et egg i hver av dem. Larven lever av det sammenrullede bladet, etter ca. 3 måneder kryper den ut, slipper seg ned på bakken og forpupper seg i jorden. Sigarrulleren (Byctiscus betulae) lager et lignende kammer ved å folde sammen et eller flere blader til en kapsel. Den kan finnes på ulike slags løvtrær. Arten Lasiorhynchites sericeus lever i bladruller laget av eikebladrulleren (Attelabus nitens, familien Attelabidae) på eik. På grunn av sitt snyltende levesett blir den gjerne kalt "gjøksnutebille". Noen arter lager ikke bladruller, men de voksne billene gnager skader i frukter eller plantevev, og larvene ernærer seg på det skadede vevet. En del arter regnes som skadegjørere på trær og busker. De aller fleste artene lever på busker og trær, noen få på urter.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Rhynchites giganteus (ikke i Norge)
Byctiscus betulae
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Zahradník, J. og Chvála, M. 1991. Teknologisk forlags store bok om insekter. N.W. Damm. Om snutebladrullere, s. 378-380.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Sigarruller og Pselaphorhynchites aequatus: [1] Arkivert 22. mai 2007 hos Wayback Machine.