Bjørkebladruller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørkebladruller
Deporaus betulae
Nomenklatur
Deporaus betulae
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
bjørkebladruller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSnutebladrullere
Økologi
Habitat: terrestrisk, på bjørk
Utbredelse: Europa, Asia, Oseania
finnes i Norge

Bjørkebladruller (Deporaus betulae) er en bille tilhører snutebladrullere (Rhynchitinae) i gruppen snutebiller (i vid forstand) (Curculionoidea). Disse billene har munnen forlenget i en lett gjenkjennelig snute. Bjørkebladruller er utbredt i Europa, Asia og i Oseania. Den mangler på det amerikanske kontinentet. Den er vanlig i hele Norge.

Bjørkebladruller er en liten helt svart bille, bare omtrent 4 mm lang. Kroppen er pæreformet og rund, Hodet er ikke avsatt med en innsnøring, men går glatt over i bakkroppen. Hodet med munnen er forlenget i en lett gjenkjennelig snute. Antennene er svakt kølleformet og er festet omtrent midt på den lange snuten. De mangler knekken, slik som de er hos de fleste andre snutebillene.

Den lager et larvebol ved å rulle bladet sammen til en rørform. Dette gjør den ved å skjære opp bladets to halvdeler inn til sentralnerven midt i bladet. Først rulles den ene halvdelen sammen, deretter den andre utenpå den første. Ofte blir sentralnerven også delvis avgnagd, slik at bladrullen blir hengende rett ned. rullen vil etterhvert visne og bli brun. Inne i rullen legger bladrulleren 4-6 egg.

Larvene er uten bein og er lyse, gul-hvite på farge. De lever av bjørkeblad, kan også finnes på hassel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. oktober 2020. Besøkt 16. oktober 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]