Bjørkebladruller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørkebladruller
Deporaus betulae Foto: James K. Lindsey
Deporaus betulae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Deporaus betulae
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: Bjørkebladruller
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Rhynchitidae
Slekt: Deporaus
Habitat: terrestrisk, på bjørk
Utbredelse: Europa, Asia, Oseania
finnes i Norge

Bjørkebladruller (Deporaus betulae) er en bille tilhører snutebladrullere (Rhynchitinae) i gruppen snutebiller (i vid forstand) (Curculionoidea). Disse billene har munnen forlenget i en lett gjenkjennelig snute. Bjørkebladruller er utbredt i Europa, Asia og i Oseania. Den mangler på det amerikanske kontinentet. Den er vanlig i hele Norge.

Bjørkebladruller er en liten helt svart bille, bare omtrent 4 mm lang. Kroppen er pæreformet og rund, Hodet er ikke avsatt med en innsnøring, men går glatt over i bakkroppen. Hodet med munnen er forlenget i en lett gjenkjennelig snute. Antennene er svakt kølleformet og er festet omtrent midt på den lange snuten. De mangler knekken, slik som de er hos de fleste andre snutebillene.

Den lager et larvebol ved å rulle bladet sammen til en rørform. Dette gjør den ved å skjære opp bladets to halvdeler inn til sentralnerven midt i bladet. Først rulles den ene halvdelen sammen, deretter den andre utenpå den første. Ofte blir sentralnerven også delvis avgnagd, slik at bladrullen blir hengende rett ned. rullen vil etterhvert visne og bli brun. Inne i rullen legger bladrulleren 4-6 egg.

Larvene er uten bein og er lyse, gul-hvite på farge. De lever av bjørkeblad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]