Snekkerbukse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snekkerbukser er bukser med smekke og seler. Selebukser brukes både som arbeidsplagg og fritidsplagg, særlig av barn.

Snekkerbukse, eller snekkerbukser, er en buksetype med lange bein og overdel med smekke eller brystklaff som blir holdt oppe av breie seler som krysser bak, dekker nederste del av ryggen og går over skuldrene. Bukseplagget brukes vanligvis som arbeidstøy, blant annet av snekkere og andre håndverkere og kroppsarbeidere. Buksene er gjerne utstyrt med praktiske lommer og hemper for verktøy og annet og framstilt i grovt, slitesterk tekstil, tradisjonelt dongeri (denim) med nagleforsterkede lommer og sømmer. Liknende varianter av selebukser brukes også som moteplagg, av barn og andre.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Snekkerbukser har vært et særlig karakteristisk plagg for farmere og kroppsarbeidere i USA på 1900-tallet. Denne patriotiske propagandaplakaten fra andre verdenskrig viser en amerikansk familie klar til innsats for å støtte krigsindustrien i snekkerbukser.

Vide snekkerbukser i billige stoffer ble tatt i bruk som beskyttende arbeidsplagg for blant andre bønder og landarbeidere, jernbanearbeidere, gruvearbeidere, håndverkere og visse industriarbeidere i USA, særlig i Sørstatene og Midtvesten, sist på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Plagget kom til Norge i 1920-åra. Buksemodellen har i perioder, blant annet på 1970-tallet og i ulike varianter, også vært moteriktig fritidsplagg for menn og kvinner. Snekkerbukser har vært barnetøy siden tidlig på 1900-tallet.

Navn på engelsk[rediger | rediger kilde]

Snekkerbukse kan på britisk engelsk kalles dungarees eller a pair of dungarees («et par dongeribukser»), i amerikansk engelsk overall, bib overall eller bib-and-brace overall («heldekkende med smekke og seler»).

Betegnelsen overalls kan også på norsk brukes om snekkerbukser. Det norske overall betegner vanligvis ulike typer heldresser, særlig kjeledress (kalles coveralls på amerikansk og boiler suit på britisk). Olabukser i form av arbeidsbukser med mange lommer og hemper kan i USA kalles carpenter jeans («snekkerjeans»).

Andre selebukser[rediger | rediger kilde]

Ulike typer selebukser brukes gjerne som arbeidsantrekk for voksne, men er også vanlig som ytterplagg for småbarn. Samme buksesnitt med lange bein, seler og bryststykke er for eksempel vanlig som del av vanntett oljehyre og regntøy. Forede selebukser kan dessuten brukes som skiantrekk sammen med vinterjakker. Store selebukser bæres ofte som ytterplagg over tynnere bukser.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata