Hopp til innhold

Bukseseler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den amerikanske journalisten Larry King er kjent for å bruke bukseseler.

Bukseseler er et par reimer som brukes for å holde oppe bukser. Selene festes med knapper eller klyper foran og bak på bukselinningen og plasseres på hver av skuldrene. Bukseseler er et alternativ til livreimer og belter.

Bruk av bukseseler[rediger | rediger kilde]

Selene ble vanlig brukt når snittet i buksene (livlinjen) ikke passet til bruk av belte. Hvite seler under sjakett eller vest er fortsatt vanlig til gallaantrekk. I perioder ble selene også brukt til å holde oppe lange underbukser med. Underbuksene ble da utstyrt med løkker eller knapphull, mens selefestene besto av stropper som ble festet til knapper på innsiden av buksene. En vanligere modell i dag har klyper som griper over bukselinningen.

Bukser med fast monterte seler kalles for snekkerbukser eller overaller og forekommer periodevis som moteplagg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det har vært flere forgjengere til bukseselene de siste 300 år, men den moderne versjonen ble oppfunnet i 1822 av Albert Thurson. Under første verdenskrig mistet bukseselene popularitet som en følge av at menn oftere brukte belte til uniformen. Etter en oppgang i 1920-årene, ble bukseselene mindre populære igjen utover 1930-årene, og den dag i dag er ikke bukseseler vanlig å bruke blant yngre menn. Blant eldre er derimot bukseseler oftere i bruk.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]