Trebåtbygger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En trebåtbygger bygger som tittelen sier båter av tre. De har ofte spesialisert seg på en enkelt båttype som sjekte, snekke, motorbåt, seilbåt, robåt eller jolle, og de har ofte også spesialisert seg på båter fra et distrikt. I tillegg til å levere nye båter kan fagarbeideren arbeide med bl.a. dekk og dekkhus, innredninger, skrog og rigg, samt rehabilitering og reparasjoner av eldre båter og fartøy. Det hender også at de er med på større prosjekter som å lage kopier av gamle vikingskip, fraktebåter, seilbåter eller redningsskøyter.

I Norge har båtbygging lange tradisjoner, fra den enkle stokkebåten til vikingskipene, og fram til dagens mer luksuriøse snekker og seilbåter. De viktigste byggemetodene som benyttes i dag er klinkbygging, kravellbygging og kaldbaking.

Før var det mange trebåt familier hvor yrke ofte gikk i arv fra far til sønn. Det viktigste for en båtbygger er hans/hennes nøyaktighet, godt håndlag, praktisk sans og ikke minst evnen til å se former/ linjer i skroget. Trebåtbyggeren må ha inngående materialkunnskap på flere områder på grunn av at det ofte brukes flere typer materialer i en trebåt i dag. I tillegg må båtbyggeren ha innsikt i og kunnskap om lakk, oljer og lim.

Opplæring og utdanning i faget i dag skjer hovedsakelig at det gis opplæring i bedrift. Det kreves minst fire års utdanning i faget. Rekrutteringen skjer som regel fra håndverksfag som snekker, tømrer og mekaniske fag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]