Trebåtbygger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En trebåtbygger bygger hovedsakelig trebåter, men bygger også båter i kompositt. I tillegg til å levere nye båter kan fagarbeideren arbeide med bl.a. dekk og dekkhus, innredninger, skrog og rigg. + Rehabilitering og reparasjoner av eldre båter og fartøy.

I Norge har båtbygging lange tradisjoner, fra den enkle stokkebåten til vikingskipene, og fram til dagens moderne båter som er bygget i komposittmaterialer. De viktigste byggemetodene som benyttes i dag er klinkbygging, kravellbygging og kaldbaking. Det viktigste for en båtbygger er hans/hennes nøyaktighet, godt håndlag, praktisk sans og ikke minst evnen til å se former/ linjer i skroget. Trebåtbyggeren må ha inngående materialkunnskap på flere områder på grunn av at det ofte brukes flere typer materialer i en trebåt i dag. I tillegg må båtbyggeren ha innsikt i og kunnskap om lakk, oljer og lim.

Opplæring og utdanning i faget i dag skjer hovedsakelig at det gis opplæring i bedrift. Det kreves minst fire års utdanning i faget. Rekrutteringen skjer som regel fra håndverksfag som snekker, tømrer og mekaniske fag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]