Hopp til innhold

Håndverksmester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Håndverksmester er en håndverker med høyere yrkesfaglig lederkvalifikasjon formalisert gjennom et mesterbrev. Det er Mesterbrevnemnda som har ansvar for forvaltning og utvikling av mesterbrevordningen i Norge. Mandatet er hjemlet i loven om mesterbrev i håndverk og annen næring. Det finnes 70 mesterfag hvor det er mulighet for å ta mesterbrev fordelt på følgende fagområder: Bilfag, Byggfag, Estetiske fag, Grafiske fag, Matfag, Møbel- og trefag og Verkstedhåndverksfag.

Mesterbrevnemnda har også ansvar for det offentlige mesterregisteret, et register over alle gyldige hådverksmestere og mesterbedrifter i Norge. En håndverksmester er kvalifisert for å starte egen bedrift og har fått innføring i markedsføring og økonomi og regnskap. En mester er også kvalifisert for å ha svenner og lærlinger i faget, og drive opplæring av disse frem til Fag- og svenneprøve.

For å få utstedt mesterbrev i Norge kreves:

En håndverksmester må dessuten være myndig og fast bosatt i Norge. I registeret fantes det rundt 14 500 godkjente håndverksmestere i 2023.[1].

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Mesterregisteret». Mesterbrevnevnden. Besøkt 25. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]