Hopp til innhold

Sneglenes systematikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Museumssamling med skall fra landlungesnegler.
vinbergsnegl
Snegler er tvekjønnet, men de må parre seg før de kan legge egg.

Sneglenes systematikk er ennå uklar. Tradisjonelt har morfologiske karakterer (anatomiske forskjeller) lagt til grunn ved den systematiske inndelingen i delgrupper blant sneglene. Nyere forskning som gjør bruk av andre kriterier, viser at slektskapet mellom delgruppene er noe annerledes.

Slektskapsforholdene mellom delgruppene er ikke avklart og den systematiske inndelingen er under konstant revisjon. Derfor finnes det flere måter å systematisk dele de inn i ulike grupper.

Klassisk (tradisjonell) inndeling

[rediger | rediger kilde]

Den klassiske inndelingen (Ponder & Lindberg, 1997.) var basert på morfologiske forskjeller innen gruppen av snegler. Inndelingen etter Poder & Lindberg finnes på siden snegler. Det var fire hovedgrupper.

Mange av artene i havet har sterke farger, slik som Flabellina iodinea.
Epitonium scalare
Cypraecassis rufa

Systematisk inndeling (tradisjonell inndeling)

[rediger | rediger kilde]

Nyere inndeling

[rediger | rediger kilde]

Nyere forskning (Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005. ) baserer seg mer på sneglene innbyrdes slektskap og har tatt i bruk analyse av DNA og RNA. Dette har bidratt til en økt forståelse av systematikken og gir en inndelingen som har som mål å følge sneglenes evolusjon. Dette har store konsekvenser for plasseringen av de ulike delgruppene og artene i systemet.

Flere veletablerte grupper har vist seg å være parafyletiske (det vil si at de har gitt opphav til andre grupper), men noen er fortsatt i bruk, slik som bakgjellesnegler (Opisthobranchia) og forgjellesnegler (Prosobranchia)

Den endelige inndelingen er uklar. Derfor kommer endringer til å skje i framtiden.

Hovedgrupper hos Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005

[rediger | rediger kilde]

Gruppene merket * kan muligens være parafyletiske.

Systematisk inndeling (nyere inndeling)

[rediger | rediger kilde]

Denne inndelingen følger Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. 2005. Den klassiske (tradisjonelle) måten å dele inn i er beholdt for alle grupper på overfamilie-nivå og lavere. Tilsammen er det 611 familiegrupper. Disse inkluderer 202 familiegrupper som er utdødde, basert på funn av fossiler. De er merket med †.

  • Heterobranchia inkluderer gruppene Heterostropha/lavere Heterobranchia, Opisthobranchia og Pulmonata
  • Opisthobranchia inkluderer gruppene Cephalaspidea, Thecosomata, Gymnosomata, Aplysiomorpha, Sacoglossa, Umbraculida, Nudipleura, samt Acochlidiacea og Cylindrobullida.
Aplysiomorpha (= Anaspidea)
[rediger | rediger kilde]
  • Ponder & Lindberg, 1997. Towards a phylogeny of gastropod molluscs; an analysis using morphological characters. Zoological Journal of the Linnean Society, 119 83-2651
  • Bouchet, P. & Rocroi, J.-P. (J. Fryda, B. Hausdorf, W. Ponder, A. Valdés og A. Warén ) 2005. Classification and Nomenclator of Gastropod Families. Malacologia (vol. 47) 1-2. side 1-397.
Autoritetsdata