Slaget ved Milazzo i 1718

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Slaget ved Milazzo ble utkjempet den 15. oktober 1718 nær byen MilazzoSicilia i Italia mellom Spania og Østerrike som en del av kvadrupelalliansekrigen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kong Filip V av Spania var frustrert etter tapene av de italienske områdene sine etter den spanske arvefølgekrigen og hadde invadert Sardinia, som nå tilhørte Østerrike i august 1717 og Sicilia, som hadde blitt gitt til hertugen av Savoie, i juli 1718.

Han tok benyttet det maktvakum som oppsto i Frankrike etter at Ludvig XIV døde, og det at Østerrike var opptatt med den østerriksk-tyrkiske krigen 1716-1718. Den 21. juli 1718 endte derimot krigen mot Tyrkia med freden i Passarowitz og den 2. august førte dette til at kvadrupelalliansen mot Spania ble opprettet, mellom Østerrike, Storbritannia, De forente Nederlandene og Frankrike.

Samtidig hadde 30 000 spanjoler under markien av Lee tatt hele øya, utenom området rundt Messina, som ble beleiret 18. juli.

Den 11. august gikk en britisk flåte under George Byng til angrep og ødela den spanske flåten uten en krigserklæring i Slaget ved Kapp Passaro. Den 13. oktober satte denne flåten i land en østerriksk armé, samlet ved Napoli av den østerrikske stattholderen grev Wirich Philipp von Daun nær Milazzo, for å oppheve beleiringen til de spanske styrkene. Dette førte til slaget den 15. oktober.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Østerrikerne gikk til angrep grytidlig om morgenen, og overrasket spanjolene. De to spanske dragonregimentene (Batavia og Lusitania) stoppe angrepet, slik at resten av den spanske arméen fikk tid til å komme i stilling. Begge regimentene ble desimert, men tapene deres ga Lee muligheten til å gjøre et motangrep. Østerrikerne ble presset tilbake og spanjolene jaget den flyktende arméen, og påførte de store tap.

Østerrikerne tapte 1 500 mann og 300 ble tatt til fange. Spanjolene mistet også 1 500 mann og 200 ble tatt til fange. Messina ble erobret av spanjolene, men markien de Lee benyttet ikke muligheten til å drive østerrikerne fullstendig bort fra øya, og ga de et brohode rundt Milazzo. Dette brohodet og den overlegne makten til sjøs etter slaget ved Kapp Passaro, ga østerrikerne muligheten til å sende flere soldater året etter, noe som førte til [[Slaget ved Francavilla|slaget ved Francavilla]]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Chandler, David G. The Art of Warfare in the Age of Marlborough. Spellmount Limited, (1990). ISBN 0-946771-42-1
  • BATALLA DE MELAZZO (15 de octubre de 1718)