Passarowitz-traktaten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Passarowitz-traktaten eller Požarevac-traktaten var en fredsavtale mellom Det osmanske rike på den ene siden og Habsburg-monarkiet og republikken Venezia på den andre. Den ble underskrevet den 21. juli 1718 i den osmanske i byen Požarevac (i dag tilhørende Serbia). I freden tapte osmanene mye territorium i Balkan, noe som stanset deres driv mot vest.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mellom 1714 og 1718 hadde de muslimske osmanene ført en vellykket krig mot republikken Venezia i Hellas og på Kreta i den osmansk-venetianske krig, men ble beseiret i slaget ved Petrovaradin i 1716 av østerrikske tropper ledet av Eugene av Savoia i den østerriksk-osmanske krig.

Fredsavtalen reflekterte den militære situasjonen. Det osmanske riket tapte til Østerrike følgende områder: Banat og sørøstlige Srem (Syrmia), den sentrale delen av dagens Serbia (fra Beograd til sør for Kruševac), en tynn stripe av nordlige Bosnia og Oltenia (Vesle-Valakia). Venezia måtte avgi Peloponnes (kjent som Morea på denne tiden) som var blitt oppnådd via freden i Karlowitz, foruten også dets siste gjenværende utposter på Kreta, og fikk kun De joniske øyer (med osmanskokkuperte Kythira som den del av disse øyene) og byene Preveza og Arta på fastlandet i Epirus. I Dalmatia, langs kysten av Adriaterhavet, gjorde Venezia en del framgang og fikk områdene Sinj, Imotski og Vrgorac i innlandet.

Resultatet av avtalen var gjenopprettelse av Habsburg-monarkiets administrasjon over det meste av området som i dag er Serbia som det hadde midlertidig okkupert under den store tyrkiske krig som ble utkjempet mellom 1688 og 1699, og etableringen av kongedømmet Serbia som et kronland. Som følge av Passarowitz-traktaten ble også et annet kronland av Habsburg-monarkiet etablert, kjent Banat av Temeswar.

Etter ytterligere en østerriksk-osmansk krig i 1739 som ble konkludert med Beograd-traktaten skaffet Det osmanske rike nordlige Bosnia, habsburgernes Serbia (inkludert Serbia), de sørlige delene av Banat av Temeswar og Oltenia.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Treaty of Passarowitz», Encyclopædia Britannica.
  2. ^ Ingrao, Charles W.; Pesalj, Jovan; Samardzic, Nikola (2011): The Peace of Passarowitz, 1718, s. 160 ff

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]