Morgenkåpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Slåbrok»)
Badekåpe

En morgenkåpe, også kalt badekåpe, er en kåpe som vanligvis blir brukt etter bading i ens private hjem. Brukes oftest for å holde varmen når man kommer ut fra badet før man senere tar på seg sine vanlige klær. Brukes ofte med tøfler.

Den er som en stor kåpe med åpning foran. Det følger som oftest med et belte som binder den sammen, svært sjelden med glidelås, da den skal være et enkelt og raskt antrekk. Ofte tar man den på når man står opp fra sengen og ikke har hastverk med å kle fullstendig på seg.

Morgenkåpe kommer fra den banyanske klesdrakten fra 1800-tallet.

De finnes i de fleste materialer, men det vanligste er bomull/frotté.

«Moter fra Wien» (Wiener Moden) viser to herrer i moteklær 1841. Den ene har spasérdrakt med flosshatt og stokk, den andre stor slåbrok, vide langbukser og tøfler til hjemmbruk.

Slåbrok brukes ofte synonymt med morgenkåpe og badekåpe. Det sistnevnte plagget blir gjerne brukt før eller etter et bad eller en dusj, både som bekledning for å dekke og varme den nakne kroppen og som håndkle for å tørke den. Badekåper er ofte enda litt enklere enn slåbroker og er typisk laget av tjukk bomullsfrotté.

«Slåbrok» brukes om en løs frakk- eller et kåpeliknende klesplagg som en tradisjonelt bruker innendørs, vanligvis om morgenen før en kler på seg, eller om kvelden før en går til sengs. Plagget er typisk laget av myk frotté, gjerne stripete, silke eller skotskrutete ullstoff og har hette, sjalformet krage og løst knyttebelte. Ordet kommer fra nedertysk slaaprok som egentlig betyr 'frakk til å sove i', dannet av slaapen, 'sove', og rok , 'frakk'.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata