Håndkle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Håndklær
En jente med et badehåndkle rundt kroppen

Håndkle er et stykke tekstil eller papir som brukes til å tørke vekk fuktighet fra kroppen, hendene eller andre gjenstander med.

Ulike typer håndkle[rediger | rediger kilde]

  • Badehåndkle er et større håndkle, ofte laget av bomullstøy, som først og fremst brukes til å tørke kroppen med etter en dusj eller et bad. Et badehåndkle kan med sin størrelse også brukes som underlag på en sandstrand eller i nærheten av badeplassen. De aller største badehåndklærne selges ofte under navnet badelaken.
  • Kjøkkenhåndkle er en type håndkle som benyttes på et kjøkken, hvor den hovedsakelig brukes for å tørke oppvask, men også for å tørke hender eller dekke over gjærbakst under heving.
  • Papirhåndkle er mindre papirservietter som blir brukt for å tørke av væske fra hender. Disse blir oftere brukt på for eksempel offentlige bad og toaletter som erstatning for tekstilhåndklær, siden mange mennesker benytter seg av disse fasilitetene, hvor smittebærende sykdommer kan spres lett. I motsetning til vanlige tekstilhåndklær som kan brukes om igjen etter vask, blir papirhåndklær kastet etter bruk. På enkelte offentlige toaletter finnes for øvrig også elektriske håndtørkere som et supplement eller erstatning for papirhåndkle.
  • Toaletthåndkle eller baderomshåndkle er et tekstilhåndkle, som oftest laget av bomull, som først og fremst brukes etter håndvask på toalett eller på et bad som ikke er offentlige. I en husstand har som oftest hvert enkelt familiemedlem hvert sitt håndkle av hygieniske årsaker.
  • Gjestehåndkle er en avart av enten toaletthåndkle, baderomshåndkle eller badehåndkle, og disse er forbeholdt gjester av en husstand eller for eksempel et hotell. Et gjestehåndkle kan også ha innbrodert skrift med ordet «Gjest» som hjelper til med å skille disse fra øvrige håndklær.

Kulturell betydning[rediger | rediger kilde]

Innenfor sporten boksing og andre kampsporter kan en sekundant kaste inn et håndkle på arenaen som et signal for at hans utøver ønsker å trekke seg eller overgi seg fra kampen. Herfra kommer uttrykket «å kaste inn håndkleet», som innebærer at man «gir opp».[1] Uttrykket må ikke forveksles med «å kaste hansken (til noen)», som betyr at man utfordrer en annen til duell eller tvekamp.[2]

I den engelske satire- og science fiction-serien Haikerens guide til galaksen av Douglas Adams har håndklær en sentral rolle innenfor romfartsjargongen. Uttrykket «å vite hvor man har håndkleet» innebærer at man er en person som vet å ta vare på seg selv. Den såkalte håndkledagen stammer fra denne serien, og feires årlig den 25. mai til minne om forfatterens bortgang i 2001.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bokmalsordboka.uio.no – Oppslag på ordet «håndkle» (Besøkt 16. november 2012)
  2. ^ Bokmalsordboka.uio.no – Oppslag på ordet «hanske» (Besøkt 16. november 2012)
  3. ^ NRK.no – Den internasjonale håndkledagen (Av Anne Linn Kumano-Ensby. Publisert 23. mai 2007, besøkt 16. november 2012)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]