Hopp til innhold

Skyscraper (2018)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skyscraper
Generell informasjon
SjangerAction
Utgivelsesår2018
Lengde102 min.
SpråkEngelsk, Kantonesisk
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegiRawson Marshall Thurber
ProdusentBeau Flynn, Dwayne Johnson, Hiram Garcia, Rawson Marshall Thurber
ManusforfatterRawson Marshall Thurber
Foran kamera
Hovedrolle(r)Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, Roland Møller, Noah Taylor, Byron Mann, Pablo Schreiber, Hannah Quinlivan
Annen informasjon
Budsjett$125 millioner
Totalomsetning$304.9 millioner
Prod.selskapLegendary Pictures, Flynn Picture Company, Seven Bucks Productions
DistributørUniversal Pictures
Eksterne lenker

Skyscraper er en amerikansk actionfilm fra 2018, skrevet og regissert av Rawson Marshall Thurber. Hovedrollene spilles av Dwayne Johnson, Neve Campbell, Chin Han, Roland Møller, Noah Taylor, Byron Mann, Pablo Schreiber og Hannah Quinlivan. Filmens produsent var Universal Pictures.

Dwayne Johnson spiller en tidligere FBI-agent som må evakuere familien sin fra en nybygd skyskraper i Hong Kong, den høyeste i verden. Skyskraperen har blitt tatt over av terrorister, og blitt satt i brann. Denne filmen er den første ikke-komedien i Thurbers karriere, og markerer også hans andre samarbeid med Johnson etter Central Intelligence (2016).

Opptakene til filmen begynte i september 2017 i Vancouver i den canadiske delstaten Britisk Columbia. Filmen hadde premiere i USA den 13. juli, 2018, i 2D og RealD 3D, og tjente inn over $304 millioner over hele verden med et produksjonsbudsjett på $125 millioner. Filmanmelderne ga filmen blandet mottagelse; de som roste Johnson's opptreden og filmens actionscener, men kritiserte manuset som klisjépreget og for likt Den Ruvende Inferno og Die Hard.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen Will Sawyer er en amerikansk krigsveteran med bakgrunn fra spesialstyrkene til U.S. Marine Corps. Han arbeidet deretter i FBIs enhet for gisselforhandlinger (Hostage Rescue Team - HRT), og mistet sitt venstre ben under kneet en gang han og kollegaen Ben Gillespie konfronterte en gisseltaker som viste seg å være utstyrt med en selvmordsbombe.

Filmens handling begynner ti år senere. Will Sawyer har sluttet i FBI og arbeider i det private næringslivet som sikkerhetkonsulent. Hans gamle kollega Gillespie har anbefalt ham til et oppdrag for å gjennomgå sikkerheten til verdens høyeste skyskraper, et bygg på 225 etasjer i Hong Kong som kalles The Pearl (Perlen) og er 3500 fot høyt. Skyskraperen eies av Zhao Lang Ji. Sawyers familie, ektefellen Sarah og tvillingene Georgia og Henry, har fulgt med ham til Hong Kong, og de er alle fire innkvartert i skyskraperens boligetasje som ellers ikke er åpnet for gjester.

Av Zhao får Sawyer et nettbrett som gir ham full kontroll over skyskraperens systemer. Sawyer og Gillespie reiser til sikkerhetsanlegget, men en tyv ansatt av den internasjonale terroristen Kores Botha forsøker å stjele nettbrettet. Gillespie avslører at han selv også arbeider for Botha, og angriper Sawyer for å få tak i nettbrettet. Kampen om nettbrettet ender med at Gillespie dør.

Botha og en gruppe av mennene hans bryter seg inn i the Pearl. De lurer sikkerhetssystemet ved å starte en brann i 96. etasje ved hjelp av et kjemisk stoff som reagerer med vann. Det danner seg en ild-vegg som gjør det umulig å ta seg opp til eller ned fra de øverste 130 etasjene. Sawyer prøver å dra tilbake til the Pearl, men blir angrepet av Xia, som er en av Bothas hjelpere. Xia og hennes agenter tar nettbrettet og dreper alle på sikkerhetsanlegget, og deretter bruker de nettbrettet til å deaktivere brann-slukking systemene i the Pearl.

Zhao og Okeke sender sikkerhetsvakter for å redde Sawyers familie, men vaktene blir drept av en eksplosjon, og man antar at familien har mistet livet. Etter oppfordring fra Pierce gir Zhao ordre om at alle medarbeidere som fortsatt befinner seg i bygget skal evakueres via helikopter. Så avslører Pierce at han er en agent for Botha. Han dreper alle, unntatt Zhao, som unnslipper og klarer å låse seg inne i sin leilighet i toppetasjen.

Inspektør Wu fører det lokale politiet inn for å sikre the Pearl og arrestere Sawyer, som antas å stå bak hendelsene. Sawyer klarer å unngå dem og kommer seg inn i the Pearl ovenfor brannen, via nabobygningen. Sawyer dreper Pierce. Pierce har klart å skille Georgia fra moren og broren, men alle tre er fortsatt i live. Sawyer instruerer Sarah og Henry om hvordan de kan komme seg ut av bygningen: de må ta heisen gjennom ilden i et fritt fall før de trekker i nødbremsen. Straks de er i sikkerhet forklarer Sarah situasjonen til inspektør Wu, og opplyser ham om at Bothas menn trolig vil flykte via fallskjerm.

I mellomtiden leter Sawyer etter Georgia. Han finner henne hos Botha, som ikke vil gi slipp på henne uten å få utlevert Zhao i stedet. Sawyer må klatre på utsiden av bygningen for å få tilgang til sikkerhetspanelet til Zhaos leilighet. Deretter går han inn og konfronterer Zhao. Zhao forklarer at mens skyskraperen var under oppføring ble Zhao utsatt for pengeutpressing fra Botha. Botha fant ut at Zhao var i besittelse av en fil med detaljert oversikt over alle transaksjonene, kontoene og navnene til tre kriminelle syndikater Botha arbeider for, og terroraksjonens mål var å få tak i den filen.

Sawyer tar Zhao med til toppen av skyskraperen for å overlevere ham til Botha i bytte mot Georgia. Men Zhao klarer å distrahere Botha, og sammen klarer Sawyer og Zhao drepe Bothas menn. Botha griper fatt i Georgia og truer med å slippe henne fra bygningen. Sawyer slår ham ned, redder Georgia, og lar Botha dø i en granateksplosjon mens han faller fritt fra skyskraperen.

Parallelt iverksetter inspektør Wu en politiaksjon mot stedet der han antar at terroristene har planlagt å lande i sine fallskjermer. Han pågriper Xia og dreper folkene som står under hennes kommando. Sarah får liv i nettbrettet, og bruker det til å starte the Pearl's systemer og slukke brannen. Sawyer, Georgia og Zhao blir brakt trygt ned på bakken med helikopter, og Sawyer-familien gjenforenes. Zhao sier at han vil gjenoppbygge the Pearl, som viser seg å ha massive skader fra 96. etasje til toppen av bygningen.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

  • Dwayne Johnson – Will Sawyer, en tidligere US Marine og FBI agent, nåværende sikkerhets konsulent hos The Pearl.
  • Neve Campbell – Sarah Sawyer, Wills kone
  • Chin Han – Zhao Long Ji, en rik kinesisk entreprenør
  • Roland Møller – Kores Botha, en skandinavisk terrorist
  • Noah Taylor – Mr. Pierce, en forsikringssjef hos The Pearl som i hemmelighet jobber for Botha
  • Byron Mann – Inspektør Wu, lederen for HKPF respons gruppen
  • Pablo Schreiber – Ben Gillespie, Wills tidligere kollega og venn som i hemmelighet jobber for Botha
  • Hannah Quinlivan – Xia, en av Bothas assistenter
  • Adrian Holmes – Ajani Okeke, Zhaos sikkerhetsjef og personlig livvakt

Inntekter[rediger | rediger kilde]

Skyscraper tjente inn $68.4 millioner i USA og Canada, og $236.4 millioner i andre territorier. Summen over hele verden ble $304.9 millioner, mot et produksjons budsjett på $125 millioner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]