Skulleruddumpa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skulleruddumpa
Skulleruddumpa sett fra Mortensrud-siden. mot nord.
LandNorges flagg Norge
Kart
Skulleruddumpa
59°51′45″N 10°49′51″Ø

Skulleruddumpa er et dalsøkk i den sydøstre delen av Oslo. Den ligger på grensen mellom Bydel Søndre Nordstrand og Bydel Østensjø. Ljanselva og turveien langs elva går igjennom bunnen av Skulleruddumpa.

Europavei 6 går igjennom området i retning nord-syd. Fra vest kommer Nordstrandveien fra Leirskallen og møter E6 i Skullerudkrysset, som ligger midt i Skulleruddumpa.

Skulleruddumpa er omgitt av høyereliggende områder. I nord og vest for E6 ligger Bergkrystallen-området på Lambertseter, mens Skullerud ligger øst for motorveien. I sydvest ligger Leirskallen skisenter i retning Mortensrud, mens sydøst for dumpa ligger Smedåsen, Korpsåsen og andre høydedrag i Østmarka.

Det er anlagt parkeringsplass i Skulleruddumpa, med gangvei og skiløype inn til Skullerudstua og marka.

Skullerud sag lå i området, og det var en gammel sagdam her mens saga var i bruk. Den ble senere fylt igjen, men så gjenskapt i 2001, omtrent slik den engang lå.[1][2]

Det lå også en husmannsplass under Lambertseter ved navn Dalen i Skulleruddumpa, og to andre plasser ved navn Dritut og Skullerudbru er også nevnt. Disse forsvant i løpet av 1800-tallet, men senere er husmannsplassen Skullerudmyra omtalt.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ekanger (2000), side 26
  2. ^ «Ljanselva flyter i medvind». Aftenposten. 5. oktober 2007.
  3. ^ Ekanger (2000), side 57-59

Litteratur[rediger | rediger kilde]