Skogfoss kraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogfoss kraftverk
Skogfoss kraftverk.jpg
LandNorge
StedSør-Varanger kommune
VassdragPasvikvassdraget
MagasinLangvatnet
Prod.start1964
EierPasvik Kraft
OperatørPasvik Kraft
Tekniske data
Slukeevne258,3 kubikkmeter per sekund
Fallhøyde19,7 meter[1]
Effekt60 megawatt[2]
Årsproduksjon260 gigawattime[2]

Skogfoss kraftverk
69°22′30″N 29°41′57″Ø

Skogfoss Kraftverk (russisk: Скугфосс ГЭС) er et vannkraftverk ved Skogfoss i Pasvikelva i Sør-Varanger kommune i Troms og Finnmark.

Kraftverket utnytter et fall på 20 meter i elven. Kraftverket er et elvekraftverk, men Enaresjøen er regulert som magasin for alle kraftverkene i vassdraget.

Elven er oppdemmet ved kraftverket og verket har et mindre inntaksmagasin i Langvannet. Som følge av oppdemmingen økte vannstanden med 9 meter og flere gårder og hytter måtte fraflyttes. En samisk gravplass ble også flyttet som følge av reguleringen.

Grensen Norge–Russland går langs elven og tvers over kraftverket. Deler av demningen går over på russisk side av grensen, men en overenskomst sier at Norge disponerer hele området (og Russland alt av de to russiske kraftverkene Boris Gleb og Hestefoss som ligger på grensen).

Det er installert to kaplanturbiner på totalt 48 MW. Midlere årsproduksjon er på 258 GWh. Eier er Pasvik Kraft som er eid av Varanger KraftProduksjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.nve.no/energiforsyning/vannkraft/vannkraftdatabase/vannkraftverk/?id=383; vannkraftdatabase; besøksdato: 17. april 2020; utgiver: Norges vassdrags- og energidirektorat.
  2. ^ a b «Skogfoss». Varanger Kraft. Besøkt 17. april 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]