Varanger Kraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Varanger Kraft
Org.formAksjeselskap
Org.nummer985188092
BransjeStrømforsyningsindustri
Etablert1938
Eier(e)
DatterselskapPasvik Kraft
Varanger KraftFiber
HovedkontorVadsø kommune
LandNorge
AdresseNyborgveien 70A 9800 VADSØ
Nettstedwww.varangerkraft.no

Varanger Kraft AS er et selskap som ble etablert i 1938, omdannet til aksjeselskap i 1994 og til konsern i 2003. Selskapet har sin hovedvirksomhet innenfor produksjon, overføring og omsetning av elektrisk kraft, og betjener ca 25 400 innbyggere kunder fordelt på ca 14 000 km². Konsernet har 160 ansatte fordelt på hovedkontoret i Vadsø og avdelinger på Hesseng, Skogfoss, i Varangerbotn, Berlevåg, Båtsfjord og Vardø. Konsernet har syv datterselskaper og er eid av kommunene Sør-Varanger, Vadsø, Tana, Båtsfjord, Berlevåg, Vardø og Nesseby.

Datterselskaper[rediger | rediger kilde]

  • Pasvik Kraft har en årlig middelproduksjon på 425 Gwh fornybar vannkraft. Produksjonen foregår hovedsakelig ved to kraftstasjoner i grensevassdraget Pasvikelva, samt ved to mindre kraftstasjoner i Gandvik og Kongsfjord.
  • Varanger KraftNett AS er fylkets største lokale kraftnetteier og har regionalt ansvar for kraftforsyningen til innbyggerne i Øst-Finnmark. Selskapet leder kraftforsyningens beredskapsorganisasjon i Finnmark.[2]
  • Varanger KraftMarked selger elektrisk kraft og datanett til husholdninger, næringsliv og offentlige tjenester. Selskapet har ansvar for konsernets sponsoraktiviteter til lokalsamfunn og kunder.[3]
  • Varanger KraftFiber AS er konsernets bredbåndsselskap som bygger og vedlikeholder datanett til kunder i Øst-Finnmark.
  • Varanger KraftEntreprenør AS bygger, oppgraderer og vedlikeholder kraftnett i Finnmark. I tillegg leverer selskapet tjenester innen telekommunikasjon, veilys og driftsansvar på høyspentanlegg for kunder.
  • Varanger KraftVind AS har en årlig middelproduksjon på 190 Gwh fornybar vindkraft i Raggovidda vindpark i Berlevåg kommune.
  • Varanger KraftHydrogen AS utvikler nye fornybare energikilder basert på elektrisk kraft. Selskapet starter prøveproduksjon av hydrogen i gassform i Berlevåg kommune i 2020.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Proff, «Varanger Kraft AS - Aksjonærer i Norge.», besøkt 1. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Nett - Forside». www.barents-nett.no (norsk). 5. januar 2024. Besøkt 31. januar 2024. 
  3. ^ «Varanger Kraft - Splash». www.varanger-kraft.no (norsk). Besøkt 31. januar 2024. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]