Skogblomsterfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skogblomsterfluer
gråstripet skogblomsterflue, merk de grå ryggstripene
Nomenklatur
Dasysyrphus
Enderlein, 1938
Populærnavn
skogblomsterfluer
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Antall arter: 40 arter er beskrevet, 12 i Europa, 8 i Norge
Habitat: mest i eller ved skog.
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Skogblomsterfluer (slekten Dasysyrphus) er en gruppe av fluer som tilhører familien blomsterfluer (Syrphidae). Det er kjent rundt 40 arter, åtte forekommer i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Praktskogblomsterflue. Mange av artene ligner denne

Små til middelsstore (5–11 mm), slanke, gule og svarte blomsterfluer. De kan kjennes på at de gule områdene er forholdsvis små, oversiden av thorax blank, vingene nokså store og glassklare med svært tydelig, mørkt vingemerke. Ellers kan de ligne på mange andre Syrphini. Hodet er temmelig stort, hos hannene møtes fasettøynene i pannen. Disse er kledt med fine, lyse, ofte knapt synlige hår. Ansiktet er gult, vanligvis med mørk midtstripe. Thorax har gule, tett hårete felter på sidene, men disse er knapt synlige ovenfra, og er blank og skinnende. Noen arter har to eller fire tydelige lengdestriper av grå bestøvning. Scutellum er gult eller gulbrunt. Bakkroppen er oval til avlang, svart med gule tegninger. På det andre bakkroppsleddet er det vanligvis ovale, gule sideflekker, på ledd 3 og 4 kan det være gule tverrbånd, eller et par mer eller mindre kommaformede gule flekker. Beina er slanke og brunlige. Vingene er glassklare og relativt store, ved framkanten med et markert, mørkt, avlangt vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Som det norske navnet skulle tyde på, lever disse artene mest i skog. De besøker gjerne åpne blomster i lysninger i skogen. Larvene lever av bladlus, ofte i trekronene. Flere arter er knyttet til bartrær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Et flertall av de kjente artene lever i den palearktiske sone.

Systematisk inndeling med nordiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste
* oversettelse av svensk navn, det er ikke registrert noe offisielt norsk navn på arten ennå

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]