Kølleflekket skogblomsterflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dasysyrphus friuliensis»)
Kølleflekket skogblomsterflue
Nomenklatur
Dasysyrphus friuliensis
(van der Goot, 1960)
Populærnavn
kølleflekket skogsblomsterflue
Hører til
Syrphinae, blomsterfluer,
Aschiza,
fluer
Økologi
Habitat: Larver lever av bladlus. Voksne fluer ved blomster i skog, eng og hager.
Utbredelse: den palearktiske sone
funnet over hele Norge.

Kølleflekket skogsblomsterflue (Dasysyrphus friuliensis) er en middelstor flue som tilhører familien blomsterfluene. Den er en vanlig blomsterflueart i Norge om sommeren. Den finnes over hele landet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9-11 mm), gul og svart blomsterflue. Ansiktet er gult med en bred, svart midtstripe. Antennene er korte og mørke, pannen svart. Fasettøynene er fint og utydelig hårkledte. Thorax er svart, ikke særlig blank, med mørke, oppstående hår. Scutellum er grågult. Bakkroppen er langt oval, matt svart med tre par kølleformede, lysgule flekker som går ut til sidekanten. Beina er slanke, mørkt brungule, den indre delen av baklårene mørk. Vingene er glassklare med svart vingemerke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever av bladlusbartrær, trolig mest arter i slekten Cinara. Disse fluene finner man særlig på enger i nærheten av barskog. De besøker mange slags blomster, og flyr i mai-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne vidt utbredte arten finnes over mesteparten av den palearktiske sone. I Norge er den trolig vanlig over hele landet. Artens utbredelse er litt usikker da den tidligere har blitt forvekslet med andre, lignende arter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]