Skjold Garnison

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Skjold garnison)
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk infanterisoldat med AG-3 som var hærens halvautomatiske gevær.

Skjold Garnison var en militæravdeling som var stasjonert i Øverbygd i Troms under den kalde krigen. Garnisonen besto av leirene Maukstadmoen og Holmen som i dag kalles Skjold leir, og i tillegg av Brennfjell leir i Skibotndalen og Helligskogen grensestasjon ved Finlands grense.

Hæravdelingen besto av en infanteribataljon og noen stasjonerte kompanier. Infanteribataljonen hadde to geværkompanier stasjonert på Maukstadmoen sammen med et støttekompani og et stabskompani. Videre var et kløvkompani og en motorisert oppklaringseskadron stasjonert i Maukstadmoen leir. I Holmen leir like ved i Øverbygd var et ingeniørkompani stasjonert. Bataljonens tredje geværkompani var forlagt i Brennfjell leir og på grensestasjonen, en oppgave geværkompaniene byttet på.

Garnisonen hadde kaserner til seks kompanier i Maukstadmoen leir i tillegg til de to kompaniene i Holmen leir og i Skibotn. Avdelingen var andre bataljon i Brigaden i Nord-Norge, og brigaden hadde tilsvarende infanteriavdelinger i Setermoen leir (1. bataljon) og i Åsegården (Åsegarden i Harstad (3. bataljon) i tillegg til stabs- og støtteavdelinger på Setermoen.

Avdelingene gjennomførte systematisk forskjellige typer feltøvelser, og soldatene hadde 50-60 netter i bivuakk i løpet av tjenestetida på stedet som var ni måneder. Hver øvelse varte fra to til fem døgn. I tillegg ble det gjennomført to storøvelser (NATO-øvelser) i februar og september som hadde varighet over ei uke. I storøvelsene deltok andre militæravdelinger fra hæren, marinen og flyvåpenet (Luftforsvaret), og også avdelinger fra andre NATO-land.

I løpet av ni måneders tjeneste i Brigaden i Nord-Norge hadde soldatene to langpermisjoner med gratis hjemreise. Overføring til tjeneste i brigaden skjedde etter gjennomført rekruttskole.