Skjold leir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjold leir

Skjold leir
69°01′48″N 19°17′10″Ø

Skjold leir er en militærleir ved tettstedet Øverbygd i Målselv kommune i Indre Troms i Troms og Finnmark fylke. Leiren består av to tidligere leirer som ligger like inntil hverandre, Maukstadmoen leir og Holmen leir. Fram til 1. juni 2002 var dette en egen garnison; Skjold garnison.

Avdelingene som holder til på Skjold er 2. bataljon og Ingeniørbataljonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligere lå et av hærens kløvkompanier på Skjold, men ble avskaffet i 1998 etter som det var utdatert og ikke kunne måle seg med stridsdyktigheten til stridsvogner og andre militære kjøretøy. (Det andre var i Starum leir).

Den 5. mars 1986 under Nato-øvelsen «Anchor Express» omkom 16 ingeniørsoldater fra Holmen leir i et snøskred i Vassdalen. Ulykken er den største enkeltulykken i Brigade Nords historie. Det ble reist et minnesmerke over de døde ved siden av kapellet på Holmen leir.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Skjold leir består av seks kaserner som primært huser ett kompani hver, befalshybler, garasjeanlegg, depoter, varme og kalde vedlikeholdshaller[1], administrasjonsbygg for bataljonene, undervisningsbygg, gymsal, messe, velferdsbygg [2](med kantine, bibliotek og kino), brannstasjon og Skjold tekniske verksted (SKTV).

Undervisning og øvelser foregår i nærområdet og i Mauken og Blåtind Skyte- og øvingsfelt, som ligger drøyt to kilometer vest for leiren og er kjent for sin utsikt mot fjellet Hattavarre. Før var det to seperate skytefelt, men i 2011 ble slått sammen via en sammenbindingstrase.[3]

Holmen leir er en nedlagt militærleir for Ingeniørbataljonen med kort gangavstand fra Skjold leir. Her finnes det kaserner, befalsboliger, garasjeanlegg, kapell og messe som Skjold leir disponerer.

Ny alliert leir[rediger | rediger kilde]

I januar 2020 sto en ny midlertidig leir for alliert trening ferdig på utsiden av leirgjerdet på Maukstadmoen. Den består fire kaserner, en spisesal og kontorbygg, og kan brukes av inntil 1000 allierte soldater.[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]