Skjern Å nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjern Å og Skjern Enge sett fra Lønborg kirke
Skjern Å, nordre løp i Skjern Enge, sett fra tauferjen over elven

Skjern Å nasjonalpark er et avbrutt prosjekt for en nasjonalpark i Danmark. Den ble utpekt som nasjonalpark 17. januar 2008 av miljøminister Troels Lund Poulsen, men planene ble oppgitt igjen i mars 2012.[1]

Parkens geografiske område[rediger | rediger kilde]

Skjern Å nasjonalpark var planlagt å omfatte et område på rundt 24 500 hektar, hvorav 16 000 hektar er natur og skog, og 8 500 hektar er kulturlandskap med landbruksområder. Området ligger i Ringkøbing-Skjern kommune og Herning kommune, i Region Midtjylland.

Nasjonalparkens hovedområder skulle være to Natura 2000-områder: Naturområder på 2 300 ha langs Skjern Å og de nyetablerte Skjern Enge, som er Nordeuropas største naturgjenoppretningsprosjekt, samt Danmarks største hede, Borris Hede på rundt 5 000 hektar.

Også områder langs Skjern Ås sideelver var del av prosjektet. Mot nord et område langs Ganer Å og Bundsbæk møllebæk opp til Dejbjerg plantage og Dejbjerg hede nord for byen Skjern, samt områder langs Vorgod Å opp til Ejstrup hede nordvest for byen Troldhede. Mot øst langs Skjern Å skulle nasjonalparken gå opp forbi Sønder Felding til Arnborg. Sør for Borris hede fortsatte området langs Omme Å, forbi Hoven, og inkluderer Hårkær plantage og Påbøl plantage. Nesten ute ved Ringkøbing Fjord, sør for Skjern Å, var Lønborg hede også en del av nasjonalparkprosjektet.

Planene oppgitt[rediger | rediger kilde]

Forslaget om Skjern Å nasjonalpark var på offentlig høring våren 2011. Flere høringssvar pekte på at Ramsarområdet i den sørlige del av Ringkøbing Fjord (herunder fuglereservatet Tipperne og Værnengene) burde være en del av nasjonalparken. Den 1. juli 2011 besluttet partiene bak nasjonalparkloven å undersøke denne muligheten.

Ringkøbing-Skjern kommune avviste imidlertid en utvidelse av nasjonalparken. Dansk Folkeparti sluttet seg til dette synspunktet. Den 23. mars 2012 besluttet partiene i Folketinget å gi opp opprettelsen av Skjern Å nasjonalpark.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]