Hopp til innhold

Mols Bjerge nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mols Bjerge nasjonalpark
Kalø vig sett fra trehøyde i Mols Bjerge; foran Knebel vig, og til venstre Skødshoved. I bakgrunnen Studstrupværket.
LandDanmark
Ligger iSyddjurs kommune
OmrådeØstjylland
Areal180 km²
Opprettet29. august 2009
Kart
1 = Ringelmose Forest
2 = Hestehave Forest
Mols Bjerge nasjonalpark
56°12′27″N 10°30′45″Ø

Mols Bjerge nasjonalpark er en dansk nasjonalpark som utgjør 180 km² på det sydlige Djursland. Mols Bjerge ligger sentralt i parken, men utgjør med sine 2500 ha kun en liten del av området. Det er imidlertid den mest kjente delen. Nasjonalparken ligger i Syddjurs kommune.

Parkens opprettelse ble bekjentgjort av miljøminister Troels Lund Poulsen den 17. januar 2008. Det utpekte området strekker seg fra skogene i bunnen av Kalø vig / Egens vig ved Kalø slott østover til Skramsø Plantage og Stubbe sø; i en smal tarm langs Havmølle å, som er Stubbe søs avløp, fortsetter parken ut til Kattegat ved Jernhatten, og i et område mot nord langs kysten med et par småskoger og Nørresø ved herregården Rugård. Syd for Stubbe sø fortsetter parken ned langs Ebeltoft vig med Ahl hage til Gåsehage på sydspissen av Mols, og langs kysten nordpå ved Elsegårde.

Midt i nasjonalparken ligger det fredede område Mols Bjerge, med Agri Bavnehøj som når opp i 137 meters høyde. Her er det utsikt til begge vikene og over mot Rønde og Århus; Mols Bjerge er forbundet med de øvrige områder mot nord ved Femmøller, og naturområdene omkring Lyngsbækgård som går videre opp til de store plantasjene i nord. Syd for Mols Bjerge blir området omkring Begtrup vig og dermed nordvestkysten av Helgenæs en del av nasjonalparken.

Nasjonalparken ble innviet den 29. august 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]