Hopp til innhold

Skipper’n (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skipper'n
orig. Popeye
Generell informasjon
SjangerMusikalsk komedie
Utgivelsesår12. desember 1980 USA
Prod.landUSA
Lengde114 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Altman
ProdusentRobert Evans
ManusforfatterJules Feiffer
MusikkHarry Nilsson
SjeffotografGiuseppe Rotunno
Foran kamera
MedvirkendeRobin Williams
Shelley Duvall
Paul L. Smith
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Skipper'n er den norske tittelen på den amerikanske helaftens realfilmen Popeye fra 1980. Filmen handler om den maiskolbepiperøykende sjømannen Skipper'n (Popeye the Sailor) som får enorme krefter når han spiser spinat. Skipper'n ble opprinnelig lansert som tegneseriefigur i Elzie C. Segars tegneserie Thimble Theatre i 1929 og ble enormt populært gjennom en mengde, korte tegnefilmer som ble produsert fra 1933. Spillefilmen om Skipper'n er regissert av Robert Altman, og i hovedrollen finner vi Robin Williams i sin første filmrolle.

Innspilling

[rediger | rediger kilde]

Det var Robert Evans' idé å filmatisere den gamle tegneserien om Skipper'n. Evans, som hadde havnet i skyggen av Don Simpson og Michael Eisner i Paramount, fikk liten støtte til prosjektet. Ikke før Walt Disney Productions kom inn i bildet og tok halvparten av kostnadene, ga Eisner Evans et motvillig klarsignal. Til regijobben fikk han med seg Robert Altman. Altman kom fra en rekke mindre suksessfulle filmer, og var den eneste Evans klarte å overbevise. Han var kjent for å drikke tett, og Don Simpson har senere uttalt at den eneste grunnen til at Evans valgte Altman, var for at de skulle feste sammen.

Filmen ble planlagt til å ha premiere rundt juletider 1980, og produksjonen begynte høsten 1979. Robin Williams fikk rollen som Skipper'n, og Shelley Duvall rollen som Olive Oyl (Olivia). Duvall var en Altman-veteran, og Altman valgte henne istedenfor studioets valg, Gilda Radner.

Filmen ble spilt inn på Malta, der landsbyen Sweethaven ble bygd opp. Innspillingen holdt tidsskjemaet, men det fløt av alkohol og narkotika på settet. I januar 1980 ble Robert Evans tatt med narkotika i flybagasjen sin, og juli samme år sa han seg skyldig i narkotikabesittelse. Dette var første gang Disney hadde valgt å samarbeide med et annet studio, og de var ikke fornøyd.

Mottakelse

[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde premiere i desember 1980. Den gjorde det ikke så bra som man hadde håpet, og blir av mange i bransjen regnet som en flopp selv om den har spilt inn nesten $50 millioner ut ifra et $20 millioners budsjett. Filmkritikerne har fått mye av skylden for at filmen blir regnet som en fiasko; Roger Ebert var den eneste toneangivende kritikeren som likte den.

Filmen følger Skipper'n etter at han kommer i land i landsbyen Sweethaven etter et skipbrudd. Der fortsatter han jakten på sin forsvunne far, samtidig som han forelsker seg i Olive Oyl (på norsk Olivia) og må kjempe mot den onde Bluto (Brutus).

Tilgjengelighet

[rediger | rediger kilde]

Filmen ble sluppet på VHS i Norge noen år etter den amerikanske premieren. Den har vært vist på TV3, TVNorge, TV 1000 og Disney Channel. Den er tilgjengelig på DVD i Storbritannia.

  • Peter Biskind – Easy Riders Raging Bulls

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]