Hopp til innhold

Skilsmisse på italiensk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skilsmisse på italiensk
orig. Divorzio all'italiana
Generell informasjon
Sjangerkomedie drama
Utgivelsesår1961
Prod.landItalias flagg Italia
Lengde108 min.
SpråkItaliensk
Bak kamera
RegiPietro Germi
ProdusentFranco Cristaldi
ManusforfatterEnnio De Concini
Pietro Germi
Alfredo Giannetti
Agenore Incrocci (ukreditert)
MusikkCarlo Rustichelli
SjeffotografCarlo Di Palma
Leonida Barboni
Eksterne lenker

Skilsmisse på italiensk[1] (italiensk originaltittel: Divorzio all'italiana) er en italiensk spillefilm fra 1961 produsert og regissert av Pietro Germi.

Filmen vant Oscar for beste originalmanus under den 35. Oscar-utdelingen i 1962.

Ferdinando Cefalù, en 37 år gammel fattig siciliansk adelsmann, gift med Rosalia, en hengiven kone han ikke lenger elsker. Ferdinando er forelsket i sin unge kusine Angela, en 16 år gammel jente han bare ser om sommeren fordi familien hennes sender henne bort til en katolsk skole i byen. Foruten sin kone, deler Ferdinando livet sitt sammen med sine eldre foreldre, søsteren og forloveden hennes. Familien deler også sitt en gang storslåtte palass med onklene hans, som sakte, men sikkert spiser opp resten av deres en gang så storslåtte rikdom.

Ferdinando er klar over at skilsmisse i Italia var ulovlig på denne tiden, og han fantaserer om å kvitte seg med sin kone, for eksempel ved å kaste henne i en kokende gryte, sende henne ut i verdensrommet med en rakett, eller drukne henne i kvikksand. Etter et tilfeldig møte med Angela, oppdager Ferdinando at hun deler de romantiske følelsene hans.

Inspirert av en lokal historie om en kvinne som drepte ektemannen sin i misunnelse, bestemmer Ferdinando seg for å lede sin kone til å ha en affære, slik at han kan fange henne på fersken. Han trenger først å finne en passende elsker for sin kone. Han møter Carmelo Patanè, en maler som har hatt romantiske følelser for Rosalia i årevis. En kveld får Rosalia hodepine og blir hjemme samtidig som resten av familien går på kino til premiere til filmen La Dolce Vita. Ferdinando sniker seg vekk fra de andre, og kommer hjem akkurat i tide og ser Rosalia reise til en jernbanestasjon.

Medvirkende

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 10. januar 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata