Skihopping i Kina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kinas flagg
Kinas flagg
Det kinesiske kvinnelaget i kontinentalcupen i Brotterode i februar 2011. Fra venstre: Cui Linlin, Li Xueyao, Ma Tong og Ji Cheng.
Hoppbakker K80 eller større i Kina
Skihopping i Kina
Jilin
Skihopping i Kina
Yabuli
Hoppbakker K80 eller større i Kina

Kina har et lite antall skihoppere og hoppbakker. Landet har ved enkelte anledninger siden 2000 hatt skihoppere med i mesterskap, verdenscupen, kontinentalcupen og FIS-cupen, men har aldri oppnådd store resultater. Landets mest meritterte skihopper er Tian Zhandong, som blant annet deltok i VM i 2005 og OL i 2006.

Skihopping var demonstrasjonsgren under de asiatiske vinterlekene i 1996, som ble arrangert i Harbin i Kina. Det kinesiske laget ble klart slått av Kasakhstan og Japan i lagkonkurransen. I 2009 ble vinter-universiaden (studentlekene) arrangert i Harbin, og hopprennene ble holdt i Yabuli, der hoppanlegget med K90-bakke var blitt utvidet med en K125-bakke. Med unntak av et FIS-cuprenn i forkant av Universiaden, er det ikke blitt holdt andre internasjonale renn i dette anlegget. Det finnes også et hoppanlegg med K90-bakke i Jilin.

Ifølge en artikkel i avisen China Daily i januar 2008, var det på det tidspunktet 14 profesjonelle og rundt 20 amatørskihoppere i Kina. Disse hopperne var fra to byer, Tonghua og Jilin. For å få med så mye som tre lag i lagkonkurransen under det årets nasjonale vinterleker, som ble arrangert i Yabuli, måtte noen av hopperne fra Tonghua konkurrere for Baicheng. Ifølge artikkelen hadde landet ingen hoppbakker med plastmatter, som kunne brukes til sommertrening.[1]

Kinesiske hoppere deltok fra januar 2011 i kontinentalcupen for kvinner. Samme år var de også med i junior-VM i Otepää og senior-VM i Oslo, men plasserte seg blant de nederste på resultatlistene. I 2012 ble Ma Tong nummer 10 i junior-VM for kvinner i Erzurum, sannsynligvis Kinas beste plassering i et større, internasjonalt mesterskap.[2] Liu Qis 7.-plass i verdenscuprennet i Trondheim i mars 2013 er landets beste plassering i et internasjonalt renn på toppnivå (verdenscup eller tidligere kontinentalcup).[3]

Fram mot vinter-OL 2022 som skal arrangeres i Beijing startet kinesiske myndigheter med et nytt forsøk på å utvikle skihoppere, hvor 22 utøvere som hadde vist overført talent i andre idretter, for eksempel friidrett og trampoline, ble plukket ut for å kunne satse fullt på skihopping. Utøverne ble sendt på utveksling til Øyer i samarbeid med Norges Skiforbund.[4]

Deltakere i OL og VM[rediger | rediger kilde]

Arrangerte mesterskap[rediger | rediger kilde]

Mesterskap og viktige renn[rediger | rediger kilde]

Asiatiske vinterleker[rediger | rediger kilde]

  • 1996 Harbin

Vinter-universiade[rediger | rediger kilde]

  • 2009 Harbin / Yabuli

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China Daily / Xinhua: Lack of resources grounds Chinese ski jumpers (engelsk, 29. januar 2008, besøkt 26. november 2011)
  2. ^ Resultater junior-VM kvinner 2012
  3. ^ «Resultater verdenscup Trondheim 15. mars 2013» (PDF). FIS. 15. mars 2013. Besøkt 23. oktober 2018. 
  4. ^ Spolen Juva, Eilin (11. september 2018). «Vil hoppe i OL – har aldri hoppa på ski før». nrk.no. NRK Hedmark og Oppland. Besøkt 12. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]