Skihopping i Estland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Estlands flagg
Estlands flagg

Estland har et aktivt skihoppmiljø, men har slitt med å oppnå gode resultater.

Hoppere og kombinertløpere[rediger | rediger kilde]

Kaarel Nurmsalu

Landets beste utøver i skihopping eller kombinert er kombinertløperen Allar Levandi, som blant annet ble nummer 2 i verdenscupen sesongen 1989/90 (mens han representerte Sovjetunionen), og som også hadde flere andre sammenlagtplasseringer blant de 10 beste. Han tok bronsemedalje individuelt i OL i Calgary i 1988, også det for Sovjetunionen. Ago Markvardt tok bronsemedalje individuelt i junior-VM i Vang i 1989, og ble nummer 4 individuelt i VM i Trondheim i 1997. Sammen med Magnar Freimuth utgjorde Levandi og Markvardt det estiske laget som ble nummer 4 i lagkonkurransen i OL på Lillehammer i 1994.

Estlands beste spesialhoppere er Jens Salumäe og Jaan Jüris. Jens Salumäe, som også begynte som kombinertløper, hadde 21.-plass som beste enkeltplassering i verdenscupen i spesielt hopp. Han deltok i flere mesterskap, men greide ikke mer enn 23.-plass som best, i storbakken i OL i Torino (Pragelato) i 2006. Jaan Jüris hadde 15.-plass som beste enkeltplassering i verdenscupen, og ble nummer 38 i normalbakken i VM i Val di Fiemme (Predazzo) i 2003.

De aller siste årene har estiske skihoppere hovedsakelig deltatt i kontinentalcupen, men har i liten grad greid å markere seg. Kaarel Nurmsalu tok bronsemedalje i junior-VM i Otepää i 2011 i både spesielt hopp og begge de to individuelle øvelsene i kombinert, HS100 / 10 km og HS100 / 5 km. Han deltok i kombinert i senior-VM i Oslo, men uten å markere seg.

Deltakere i internasjonale mesterskap (spesielt hopp)[rediger | rediger kilde]

Hoppbakker og arrangerte mesterskap[rediger | rediger kilde]

Hoppbakker K80 eller større i Estland
Skihopping i Estland
Otepää
Hoppbakker K80 eller større i Estland

Estlands største hoppbakke ligger i Tehvandi i vintersportsstedet Otepää. En moderne K90-bakke avløste i 2008 den gamle K70-bakken fra 1968. Dette anlegget ble brukt da junior-VM på ski ble arrangert i Otepää i januar 2011. Det finnes planer om også å bygge en storbakke i Otepää og søke om senior-VM på ski.

Mindre hoppbakker finnes flere steder i landet, blant annet en K50-bakke i Tallinn.

Mesterskap og viktige renn[rediger | rediger kilde]

Junior-VM[rediger | rediger kilde]

  • 2011 Otepäa

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Andre eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]