Skibsfører H. J. Stouslands skipperhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skibsfører H. J. Stouslands skipperhus
Fasade sett fra parkeringsplassen
Beliggenhet
AdresseStouslands plass 1, 3970 Langesund
LandNorge
StedLangesund
Historiske fakta
Eier(e)Skibsfører H. J. Stouslands skipperhus
Kart
Kart
Skibsfører H. J. Stouslands skipperhus
58°59′44″N 9°44′57″Ø

Skibsfører H. J. Stouslands skipperhus er en bygning i Langesund som ble skjenket til kommunen av politiker og konsul Carl Stousland og hans søsken i 1930, til minne om deres avdøde far Hans Jacob Stousland (1828–1913). Bygningen er i to etasjer og har en dominerende plassering på åsdraget sør i Langesund. Det ble fra ferdigstillelsen i 1932 brukt som aldershjem for skippere og styrmenn. Denne typen sjømannshjem var det tidligere ganske mange av i norske kystbyer, men per 2022 finnes det svært få slike private institusjoner i Norge.

Huset har 5 separate leiligheter, samt fellesrom.[1] Stiftelsen «Skipsfører HJ Stouslands Skipperhus» ble opprettet i mars 1926, og sto for byggingen og deretter driften av skipperhuset.

Historie[rediger | rediger kilde]

Huset ble gitt i gave til Langesund kommune av konsul Carl Stousland, Skien, og dennes søsken, frøken Anna Stousland og kaptein Johan Ibsen Stousland. De skjenket et fond på 60 000 kroner til en bygning som skulle bære deres avdøde far Hans Jacob Stouslands (1828–1913) navn og være bolig for skippere eller styrmenn som sluttet sjøen i sine eldre dager. Hans Jacob Stousland var gift med Hedvig Ibsen og var dermed Henrik Ibsens svoger. Bystyret vedtok å sende giverne en hilsen med takk for gaven og påtok seg å bygge skipperhuset på denne dominerende tomten med utsikt over sjøen og innseilingen.

Den 10. april 1932 var skipperhuset ferdig, og innvielsesfest ble holdt i husets forsamlingssal. Huset inneholder fem leiligheter à to rom og kjøkken, en vaktmesterleilighet på ett rom og kjøkken og en rommelig, vakker forsamlingssal. Ved innvielsen sa konsul Carl Stousland:

Jeg vil gjerne få lov til med få ord å forklare hvorledes tanken om opprettelse av et «Skipsfører H. J. Stouslands Skipperhus» i sin tid oppstod, og hvorfor dette hus ble lagt i Langesund.

Far sa en gang til oss: Dersom dere noen gang får anledning til det, så gjør noe for gamle skippere. Mine søsken og jeg tok det som en oppgave far ga oss til mulig løsning i livets løp. Han var omkring 85 år da han døde i 1913, og hadde seilt til sjøs i ca. 65 år da han gikk i land. Men det falt ikke i hans lodd å se sitt ønske oppfylt. Vi hadde imidlertid fått oppgaven, og både datter og sønner satte sin økonomiske evne inn på å løse den.

I 1923 mente vi å tilveiebringe de nødvendige pengemidler til opprettelse av et legat med det formål senere å bygge et hus med fri bolig livet ut for gamle skipsførere. Far bodde i Skien i ca. 65 år og mor tilhørte en gammel Skiens-slekt (søster av Henrik Ibsen), så det var naturlig at vi ønsket dette huset skulle være i Skien, hvor vi hadde sikret oss en heldig beliggende tomt på Falkum. Legatet ble da skriftlig tilbudt Skien kommune. Daværende borgermester anbefalte formannskapet å motta gaven, og fremholdt som sin oppfatning, at kommunen skulle assurere og vedlikeholde bygningen når den senere var ferdigbygget. Skiens formannskap avslo imidlertid gaven og borgermesterens forslag, og henla saken. Vårt ønske om å realisere fars bud til oss på Skiens grunn kunne således ikke bli oppfylt etter vår plan, og virkeliggjørelsen av dette måtte henstå inntil videre.

Noen år senere henvendte ordfører, skipsreder Hans Jacobsen, Langesund, seg til meg med forespørsel om ikke Langesund kommune kunne tilføres dette legat. Kommunen ville da stille tilstrekkelig tomt vederlagsfritt til legatets disposisjon for øyemedet. Mine søsken og jeg hadde intet vesentlig å bemerke til denne kommune, og idag har vi den glede å se skipsfører H. J. Stouslands Skipperhus ferdig her.

Det var meningen at vår bror, Johan Ibsen Stousland, som bor i Amerika, skulle komme hit i år og være tilstede her i dag. Men det lot seg ikke gjøre for ham å komme til Norge nettopp nå. På hans, min søsters og egne vegne bringer jeg Langesund kommune vår takk for den fremsynte liberalitet kommunen har vist ved å stille en stor tomt med naturpark til legatets rådighet. Jeg takker legatstyret for dets betydelige arbeide og den store interesse som det har ofret denne sak. Jeg takker herr statsarkitekt Reinertsen for hans vellykkede plan og tegning av «Skipperhuset» og herr byggmester Hansen, Skien, for hans helt tilfredsstillende oppførelse av bygningen, likesom jeg takker herr grunnbestyrer Østberg for samvittighetsfullt tilsyn under arbeide. Endelig bringer jeg vår takk til alle som på et eller annet vis har medvirket til istandbringelse av dette hus som nå er ferdig til å tas i bruk. Herr ordfører (Thorleif Thorsen), jeg ber Dem å motta Skipsfører H. J. Stouslands Skipperhus i samme ånd og hensikt som det er blitt til, og jeg ber Dem gjennom Langesund kommune å beskytte «Skipperhuset» og gjøre det til en fredlyst og god bolig for de gamle skipsførere, som nå og framover i tiden kommer til å være her. Og de familier, som nå og senere får sitt hjem i Skipperhuset, hilser jeg velkommen med ønsket om at de alltid må befinne seg vel i dette hus, som vi har reist i takknemlighet mot far og til hans varige minne.

Carl Stousland[2]
Utsikt fra huset

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Varden: Her kan du bo billig ved sjøen. (publisert 7. januar 2016)[død lenke] Besøkt 20. juli 2022
  2. ^ Lund-Tangen, Jac (1977). Fra Langesunds historie. Langesund: Eget forlag. s. 114.