Hopp til innhold

Sinna Mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For å lese om filmen med samme navn, se Sinna Mann (film)
Sinna Mann
Forfatter(e)Gro Dahle
SjangerBarnebok, bildebok, allalderlitteratur
UtgittSeptember 2003
(Bildet viser den kinesiske utgaven fra 2005)
ForlagCappelen
Illustratør(er)Svein Nyhus
Forfatteren Gro Dahle og illustratøren Svein Nyhus utga Sinna Mann i 2003. De har samarbeidet om flere barnebøker.

Sinna Mann er en bildebok skrevet av Gro Dahle og illustrert av Svein Nyhus. Boka ble utgitt av Cappelen forlag i 2003. Den har dannet grunnlag for flere mindre teaterforestillinger, animasjonsfilmen Sinna Mann av Anita Killi, og en dansk operaforestilling som integrerer figurteater. Anita Killies animasjonsfilm hadde premiere i 2009.

Bakgrunn og oppmerksomhet

[rediger | rediger kilde]

Boka Sinna Mann ble skrevet på oppfordring av familierådgiveren Øivind Aschjem og Alternativ til Vold som en samtalebok for små og store om familievold og barn som er vitne til vold. Boka handler om gutten Boj og mora hans, som lever sammen med en mann som er voldelig. Boka beskriver usikkerheten, uroen og dramatikken når den ellers snille pappaen i familien forandrer seg og blir «sinna mann». Historien ender med at Boj forteller den tabubelagte hemmeligheten om farens oppførsel til Kongen, som kommer og tar med faren til slottet sitt.

Boka har fått mange reaksjoner og mye medieoppmerksomhet. Noen mener fortellinga, temaet og formen er unødvendig sterk og vanskelig for små barn, andre at skjønnlitteratur er en god kanal for å formidle og bearbeide voldsomme opplevelser og bryte tausheten rundt et viktig samfunnsproblem. Det intense, poetiske språket, med gjentakelser og metaforer, og de store, ekspressive bildene i boka er karakteristiske for Gro Dahles og Svein Nyhus' allalderbøker.

Sinna Mann ble utgitt i 2003, med annet opplag i 2008. Boka er oversatt til kinesisk (utgitt på Taiwan som 生气的男人, 2005),[1] svensk (Den Arge, 2009),[2] islandsk (Illi kall, 2010),[3] dansk (Vrede mand, 2011), japansk (パパと怒り鬼, 2011)[4], serbisk (Љутити човек, 2012) og polsk (Zły Pan, 2013).

Boka ble nominert til Kritikerprisen og Årets vakreste bok og ble tildelt Kulturdepartementets bildebokpris for 2003.

«Sinna Mann», med tekst av Gro Dahle og illustrasjoner av Svein Nyhus er en følelsesmessig sterk opplevelse!

Årets billedbok uten tvil! For voksne eller barn? Jeg vet ikke. Den må leses med varsomhet.

Teaterforestilling

[rediger | rediger kilde]

Teateroppsetningen av Sinna Mann ved égal teater var høsten 2008 en del av Forum for barnekonvensjonens landsdekkende kampanje for å sette fokus på familievold. Stykket ble fremført for representanter fra flere frivillige organisasjoner på Røde Kors' Oslokontor 3. april. Høsten 2008 reiste égal teater på turne med forestilling Sinna mann, mens Forum for barnekonvensjonen bidro med kampanjemateriell og forestillingen. Turnéen ble finansiert av midler fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering, Barne- og likestillingsdepartementet, Redd Barna og Røde Korsn og forestillings produksjonen ble støttet av Kulturrådet og Fritt Ord i 2005.

Operaforestilling

[rediger | rediger kilde]

Den danske frigruppen Teater Saum utviklet barnebokmanuskriptet til en operaforestilling. Operaen fikk på dansk tittelen Min far og Vrede Mand. Stykket var dramatisert av Jesper B. Karlsen, og musikken var komponert av Steingrimur Rohloff.[6] I 2016 vant Teater Saum en YAMaward (The Young Audiences Music Awards) for Best Opera for denne oppsetningen.[7][8]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Boka Sinna Mann på kinesisk 2005». Arkivert fra originalen 1. februar 2014. Besøkt 1. september 2011. 
  2. ^ Boka Sinna Mann på svensk 2009
  3. ^ Boka Sinna Mann på islandsk 2010 Arkivert 24. februar 2013 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Boka Sinna Mann på japansk 2011». Arkivert fra originalen 13. oktober 2012. Besøkt 1. september 2011. 
  5. ^ Bokanmeldelse av Sinna Mann i barnebokkritikk.no 2003 Arkivert 21. januar 2012 hos Wayback Machine.
  6. ^ «Min far og Vrede Mand | Saum - Et musikteater». Saum - Et musikteater (på dansk). Besøkt 31. januar 2018. 
  7. ^ «YAMawards : Winners 2016». yamawards.org. Arkivert fra originalen 14. oktober 2017. Besøkt 31. januar 2018. 
  8. ^ «YAMawards: My father and Angry man / By ZeBU and Musikteatret SAUM / Denmark / Best Opera». yamawards.org. Arkivert fra originalen 1. februar 2018. Besøkt 31. januar 2018. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata