Svart åtselbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Silpha atrata»)
Svart åtselbille
en nyklekket, ikke utfarget bille. Senere blir den helt svart.
Nomenklatur
Phosphuga atrata
(Linnaeus, 1758)
Synonymi
Silpha atrata
Populærnavn
svart åtselbille
Hører til
åtselbiller, Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Svart åtselbille (Phosphuga atrata) er en bille som tilhører familien åtselbiller (Silphidae). Denne billen lever av skallbærende snegler. Den er den eneste arten i slekten Phosphuga.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (10-15 millimeter), blankt svart åtselbille. Arten kan ligne på artene i slekten Silpha, men kjennes lett på den smale hodet og på kroppens glans. Antennene er svarte, fortykket mot spissen, men uten en tydelig antenneklubbe, de tre ytterste leddene er noe større og lysere på farge. Hodet er forlenget til en markert snute foran fasettøynene, som er ganske små. Pronotum er stort og bredt med rundede sider, tydelig punktert og med en fin fure i midten. Scutellum er svart. Dekkvingene er brede med tre lengderibber, tydelig og ganske tett punkterte. Beina er ganske slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Svart åtselbille er spesialisert på å leve av skallbærende snegler. Det forlengede hodet gjør at den lett kommer inn i sneglehuset for å dra sneglen ut. Det har blitt observert at arten angriper mange flere snegler enn den spiser opp, den tar gjerne bare en munnfull eller to av den angrepne sneglen, muligens for å unngå slim som sneglen skiller ut. Den er mest nattaktiv, om dagen gjemmer den seg under steiner og stokker. Den er ganske vanlig i ulike slags skog der det er gode bestander av snegler. I motsetning til mange andre åtselbiller løper den raskt, men flyr ikke så mye.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er vidt utbredt i den palearktiske økosonen inkludert Europa, Asia sør til Nord-India og øst til Japan.

Systematisk plassering[rediger | rediger kilde]

Utfarget eksemplar
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]