Tonlé Sap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tonlé Sap
Tonlé Sap fotografert fra en av NASAs satellitter
LandKambodsja
Areal 2 700–16 000 km²
Lengde Maks. 250 km
Bredde Maks. 100 km
Dybde14 m (maks)
2–3 m (snitt)
VassdragMekong
TilløpTonlé Sap-elven
UtløpTonlé Sap-elven
Posisjon
Kart
Tonlé Sap
12°53′00″N 104°04′00″Ø

Tonlé Sap (som egentlig betyr Den store ferskvannselven) er en kombinert innsjø og elv som er av meget stor betydning for Kambodsjas landbruk og innlandsfiske. Den ligger i Siem Reap-provinsen nord i landet. Innsjøens areal varierer mellom 2 700 og 16 000 kvadratkilometer.

For det meste er innsjøen liten med en dybde på bare rundt én meter og et areal på 2 700 km². I regntiden snur imidlertid Tonlé Sap-elven, som knytter innsjøen til Mekongfloden, retning. Mekongelven, som flyter sammen med Tonlé Sap i Phnom Penh, klarer ikke å frakte alt smeltevannet fra Himalaya ut i Sørkinahavet, og overskuddet presses opp Tonlé Sap-elven over til Tonlé Sap-innsjøen. Senere på året å skifter elven retning igjen. Ved regntidens slutt flommer vannet, og fiskene, nedover og følger med Mekong inn i Vietnam.

Innsjøen er en viktig kilde til fisk. Fisk fra innsjøen og elven utgjør 60 prosent av kambodsjanernes proteininntak. Når vannet trekker seg tilbake, blottlegges dessuten mye fruktbar jord som blir førsteklasses jordbruksland resten av året.

Mye av æren for Khmerrikets suksess fra 800 til 1432 har blitt gitt til den strategiske plasseringen av hovedsetet i Angkor rett ved Tonlé Sap, som ga khmerene mat og eksportinntekter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]