Hopp til innhold

Shooter (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shooter
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 23. mars 2007
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde125 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiAntoine Fuqua
ProdusentLorenzo di Bonaventura
ManusforfatterStephen Hunter (roman)
Jonathan Lemkin (manus)
MusikkMark Mancina
Foran kamera
MedvirkendeMark Wahlberg
Lane Garrison
Michael Peña
Danny Glover
Kate Mara
Elias Koteas
Ned Beatty
Annen informasjon
Budsjett$61 million
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Shooter er en amerikansk actionthriller fra 2007 regissert av Antoine Fuqua. Den basert på romanen Point of Impact av Stephen Hunter. Filmen handler om en skarpskytter, Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg), som blir uskyldig anklaget for et attentat. Den havnet på amerikanske kinoer den 23. mars 2007, og ble lansert på DVD den 26. juni 2007.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) er en skarpskytter som blir anmodet fra oberst Isaac Johnson (Danny Glover) om å hjelpe til med å spore opp en leiemorder som har planer om å skyte den amerikanske presidenten. Johnson og hans menn lurer Swagger i en felle. De myrder den etiopiske erkebiskopen i det han står ved siden av den amerikanske presidenten under en seremoni, og de påstår at Swagger skjøt biskopen i et forsøk på å treffe presidenten. Swagger blir skutt og skadet av politimannen Timmons, men han klarer å flykte. Agentene forteller politiet og offentligheten at Swagger er den skyldige, og de iscenesetter en massiv menneskejakt på den skadde skarpskytteren. Imidlertid møter Swagger FBI-agenten Nick Memphis (Michael Peña), og Swagger avvæpner ham og stjeler bilen hans.

Swagger bruker førstehjelpsutstyret i bilen for å behandle skadene sine. Han unngår politiet ved å kjøre ut i Delaware River og svømmer vekk. Han søker tilflukt hos Sarah Fenn, enken til Swaggers spotter og bestevenn Donnie Fenn, som ble drept året før under et oppdrag i Afrika som Swagger såvidt overlevde. Sarah redder livet hans ved å rense og sy skuddsårene hans. Nick Memphis får skylden for at Swagger klarte å flykte. Memphis hevder at på grunn av Swaggers omfattende militære trening og lange erfaring, er det overraskende at Swagger ikke klarte å skyte presidenten. Memphis mener at Swagger kan ha blitt anklaget for attentatet, og han finner flere uoverensstemmelser i bevisene og vitneforklaringene som ble gitt til FBI. Hans mistanker vokser når politimannen som skjøt Swagger blir drept få timer etter mordet på erkebiskopen.

Når de hemmelige agentene oppdager at saken er kompromittert, kidnapper de Memphis og prøver å iscenesette selvmordet hans. Swagger følger etter og dreper agentene. Swagger og Memphis slår seg sammen, og prøver å finne de som står bak. De finner en eks-skarpskytter i Lynchburg, Virginia, som begår selvmord etter å ha avslørt at erkebiskopen faktisk var det egentlige målet, og at han ble drept for å hindre at han holder en tale om en massakre i en landsby i Eritrea. Massakren ble utført på vegne av et konsortium av bedrifter med olje-interesser i Afrika, ledet av den korrupte senatoren Charles Meachum (Ned Beatty). Swagger får også vite at oppdraget hvor bestevennen, Donnie Fenn, ble drept også var en del av massakren fordi de fikk i oppdrag å beskytte tilbaketrekkingen av de som sto bak massakren. Swagger tar opp denne innrømmelsen på bånd før han klarer å unnslippe et bakholdsangrep.

I mellomtiden har en gruppe leiesoldater, ledet av Johnsons høyre hånd, Jack Payne (Elias Koteas), kidnappet Sarah for å lokke frem Swagger. Sarah blir torturert og seksuelt misbrukt. Med sine nye beviser arrangerer Swagger og Memphis et møte med oberst Johnson og senator Meachum for å utveksle sitt gissel mot bevisene for senatoren og oberstens ugjerninger. Etter å drept Payne og flere fiendtlige skarpskyttere og reddet Sarah, overgir Swagger og Memphis seg til FBI. Senere blir Swagger brakt inn for statsadvokaten i et lukket møte. Oberst Johnson, Memphis og Sarah er også til stede. Swagger renvasker seg for drapet på erkebiskopen og blir frikjent. Men Oberst Johnson kan ikke straffes for massakren i Eritrea ettersom dette er utenfor amerikansk jurisdiksjon, og han går fri. Oberst Johnson møter senator Meachum samme kveld, da de blir angrepet av Swagger som dreper begge to, en av deres medhjelpere og to livvakter, før han åpner en gassventil før drar derfra. Flammene i peisen antenner gassen, og hele huset eksploderer. Den siste scenen viser Swagger som setter seg i en bil sammen med Sarah og kjører vekk fra huset.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Mark Wahlberg

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]