Shonglap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shonglap (norsk: dialog) er en ettårig utdanning for ugifte jenter i alderen 11 til 19 år i Bangladesh, satt i gang av den norske organisasjonen Strømmestiftelsen.[1]

I Bangladesh blir mange jenter giftet bort mens de ennå bare er barn, og har ingen eller liten mulighet til å bestemme over eget liv.[2] Målet med Shonglap er å gjøre jentene «sjef i eget liv», gjøre dem stolte og selvstendige, og å gi dem kunnskap om egne rettigheter. I tillegg får de mulighet og kunnskap til å tjene egne penger.

Slik fungerer Shonglap[rediger | rediger kilde]

Shonglap-utdanningen er delt opp i tre deler:

  1. Det første halvåret lærer jentene om hvordan man kan leve et godt liv i familie og lokalsamfunn. De lærer om helse, hygiene, rettigheter og bevisstgjøring.
  2. De neste tre månedene får de lese- og skriveopplæring.
  3. De siste månedene får jentene opplæring i ulike yrker og aktiviteter.

Etter Shonglap klarer mange av jentene å motivere familien til å sende dem på vanlig skole.[trenger referanse] Noen setter opp en egen virksomhet, slik at de blir mer økonomisk selvstendige. Mange unngår å bli giftet bort for tidlig.[trenger referanse]

Skal hjelpe 100 000[rediger | rediger kilde]

De neste fem årene skal Strømmestiftelsen hjelpe minst 100 000 ungdommer gjennom Shonglap, med blant annet midler fra Operasjon Dagsverk 2008.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]