Shockheaded Peter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Shockheaded Peter er en musikal fra 1998 som bygger på den tyske barneboken Busteper (originaltittel: Struwwelpeter) av Heinrich Hoffmann.

Musikalen er skrevet og komponert av Julian Bleach, Anthony Cairns, Julian Crouch, Graeme Gilmour, Tamzin Griffin, Jo Pocock, Phelim McDermott, Michael Morris og gruppen The Tiger Lillies (bestående av Martyn Jacques, Adrian Huge og Adrian Stout). Den kombinerer elementer av pantomime og figurteater med sangversjoner av Hoffmanns opprinnelige vers. Sangene er i det store og hele tro mot originaltekstene i boken, men har en noe mørkere undertone. Hvert av diktene i boken omhandler ett ulydig barn, og i boken er det bare noen av diktene at barnets ulydighet får en dødelig utgang. I musikalen dør alle barna, én etter én.

Musikalen var et bestillingsverk for teatrene the West Yorkshire Playhouse i Leeds og the Lyric Hammersmith i London. Stykket ble uroppført i Leeds i 1998 før det ble satt opp i London. Senere har det vært oppført med stor suksess rundt omkring i verden.[1]

På norske scener[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble Shockheaded Peter for første gang satt opp på en norsk scene. Det skjedde på Det norske teatret. Regien var ved Erik Ulfsby og scenografien ved Arne Nøst. Spilleperioden varte fra 2013 til 2015, og i denne perioden ble de ulike rollene spilt av Vidar Magnussen, Espen Beranek Holm, Unn Vibeke Hol, Ingunn Beate Øyen, Frank Kjosås, Jon Bleiklie Devik, Kristin Grue, Marie Blokhus, Silje Storstein (2014) og Jan Martin Johnsen (2013-2015).[2] I 2014 vant oppsetningen både Heddaprisen og Komiprisen 2014.[3] I 2023 har de satt opp shockheaded på den nationale scene i bergen der Vidar magnussen er regissør han driver og spiller i det og er regissør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Elyse Sommer. «Shockheaded Peter Makes a Comeback». www.curtainup.com. Besøkt 01.10.2016. 
  2. ^ «"Shockheaded Peter"». Det norske teatret. Arkivert fra originalen 2. oktober 2016. Besøkt 01.10.2016. 
  3. ^ «"Shockheaded Peter"». Det norske teatret. Arkivert fra originalen 2. oktober 2016. Besøkt 01.10.2016.