Uchiha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Shisui Uchiha»)

Uchiha (うちは) er en fiktiv klan i anime- og manga-serien Naruto, skapt av Masashi Kishimoto.

«Uchiha» er en annen måte å uttale ordet «uchiwa», som betyr «papir-vifte», noe som også er klanens symbol. En uchiwa kan brukes for å puste til flammer, for å gjøre flammen varmere – refererer til det faktumet at Uchiha er en klan av ild-jutsu utøvere.

Historie[rediger | rediger kilde]

Uchiha-klanen var en av de adelige familiene som grunnla landsbyen Konohagakure. På grunn av deres egen avanserte blodslinje-teknikk (Kekkei-genkai), kjent som «Sharingan», utmerket klans-medlemmene seg med sine evner til å lese og parere motstanderes angrep. Dette gjorde dem til utmerkede kandidater til å etablere Konoha's Militære Politi Korps. Organisasjonen kom til å inkorporere klanens vifte-symbol som sitt offisielle merke.

Klanen er kjent for sin bruk av ild. For at ett klans-medlem skal kunne tre inn i de voksnes rekker, må hen kunne utføre en Ild-elements teknikk, «Katon jutsu (火遁 術)» som for eksempel Great Fireball Technique (豪火球の術 Gōkakyū no Jutsu).
Således er båndet mellom ild-manipulasjon og tankesettet til en Uchiha.

Sharingan[rediger | rediger kilde]

Sharingan (写輪眼, bokstavelig «Copy Wheel Eye», Engelsk manga: «Mirror Wheel Eye») er en øye-teknikk ( 瞳術, dōjutsu) som forekommer naturlig hos medlemmer av Uchiha-klanen. Sharingan stammer fra Sage of Six Paths (Den mest kjente personen med Rinnegan) som fikk to sønner. Den ene fikk Sharingan, den andre fikk Wood Style Jutsu. Dette beviser at Sharingan ikke stammer fra Byakugan.

Sharingan opptrer ikke automatisk fra fødselen, men aktiveres vanligvis for første gang når en Uchicha befinner seg i livsfare, og hvor kraften til Sharingan kan redde dem. Etter at Sharingan har blitt aktivert for første gang, kan brukeren benytte seg av teknikken når som helst.
Kraften i en sharingan bedømmes ut ifra antall kommalignende virvler rundt brukerens pupiller, fra 1 til maksimum tre i hvert øye.

Sharingan's første evne er å se Chakrasystemet til de brukeren ser på. Denne evnen får man når man har ett kommategn.

Sharingan's mest kjente evne (Kan brukes etter Sharinganen har fått sin andre kommalignende tegn) er å memorisere en hver teknikk den er vitne til. Den kan memorisere en hver standard type teknikk med perfekt nøyaktighet, noe som tillater brukeren å utføre teknikken som sin egen (selv om han aldri har trent på den). Derimot, for å kunne benytte seg av en kopiert teknikk, må man ha de nødvendige ferdigheter eller evner.
Ett utmerket eksempel er Rock Lee's Strong Fist Taijutsu. Selv om Sasuke Uchiha er istand til å kopiere Lee's bevegelser, påfører de ham mye større belastning fordi han ikke har gjennomgått den samme treningen som Lee.

Sharingan's tredje evne er å forutse motstanderens bevegelser og angrep. Denne evnen kan brukes etter det tredje kommategn.

Det kan også hende at begge øyner ikke har like mange virvler rundt pupillene. Et godt eksempel er Sasuke's kamp mot Haku. Der har han 2 virvler på det ene øyet, og 1 på det andre.

Klansmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Listet i alfabetisk rekkefølge:

Fugaku Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: 40 (Avdød)
  • Rang: Jonin

Fugaku Uchiha (うちは フガク, Uchiha Fugaku) var far til Sasuke Uchiha og Itachi Uchiha. Han tjenestegjorde som Kaptein i Det Militære Politikorpset.

Navnet «Fugaku» betyr «ulært».

Fugaku så Itachi som klanens fremtid, og sterk i troen, brukte han all sin tid for at det skulle gå i oppfyllelse. Dette førte til at han ofte forsømte Sasuke, som var tvunget til å vokse opp i skyggen til sin eldre bror.
Itachi ville ofte tvinge sin far til å tilbringe mer tid sammen med Sasuke, men selv da var tankene hans fokusert på Itachi.
Han hadde store vanskeligheter med å forstå Itachi's motivasjoner og handlinger, noe som ga ham store kvaler, siden han hadde store forhåpninger om sin eldste sønn. Da Itachi begynte å distansere seg fra klanen, skled han og faren fra hverandre. Dermed begynte Fugaku å bruke mer tid på Sasuke, og kom til å se ham som klanens stolthet. Etter å ha trent den yngste sønnen sin i Uchiha-klanens grunnleggende teknikker, formante han Sasuke til ikke å følge i sin brors fotspor.
Den skjebnesvangre kvelden da hele Uchiha-klanen ble massakrert, ble Fugaku drept sammen med sin kone i familiens hjem. Hånden som holdt sverdet var ingen annen enn Itachi, Fugaku's egen sønn, som han hadde hatt slike forhåpninger til.


Inabi Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: 25 (antatt avdød)

Inabi Uchiha var en Militær-politimann fra Uchiha-klanen. Sammen med to andre konstabler, avhørte han Itachi Uchiha om hvor han oppholdt seg da Shisui Uchiha angivelig begikk selvmord.

Navnet «Inabi» kan være en forkortelse av ordet «inabikari» som betyr «lyn-glimt».

Itachi Uchiha[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Itachi Uchiha

Izuna Uchiha[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Uchiha Izuna

Izuna Uchiha, broren til Madara Uchiha. Døde etter broren hans Madara tok ut øynene hans.


Madara Uchiha[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Madara Uchiha

  • Alder: ukjent (evig liv)

Madara Uchiha (うちはマダラ, Uchiha Madara) Grunnlegger av Konoha sammen med den første Hokage. Han kjempet mot den Første Hokage i det som er kjent som «Valley of the End», han skal angivelig ha tapt denne kampen. Ett monument har blitt reist i dalen, til minnet om de to ninjaene.

Mikoto Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: 35 (Avdød)
  • Rang: Jonin

Mikoto Uchiha var konen til Fugaku Uchiha, og mor til Sasuke Uchiha og Itachi Uchiha.
En snill og god mor, Mikoto var den eneste i familien som tok seg tid til å være sammen med Sasuke. Da Sasuke prøvde å finne ut hvorfor faren hans bare var sammen med Itachi, beroliget hun ham med at når de var alene snakket Fugaku kun om ham [Sasuke]. Når Itachi ikke kunne, tilbød hun seg å hjelpe Sasuke med Shuriken treningen hans, han takket nei da det egentlig var oppmerksomhet fra broren sin han ønsket.

Mikoto ble drept av sin sønn Itachi, samme natt som han utryddet hele klanen, med unntak av Sasuke.

Navnet «Mikoto» betyr «Herskeren's ord».

Obito Uchiha[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Obito Uchiha

Obito Uchiha er litt ukjent, men det er ikke mange som vet hvem han er. Obito var i samme gruppe med Hatake Kakashi og Rin når de var rundt 12 årsalderen. På et oppdrag ble de angrepet av ninjaer fra Iwagakure (stone village). Denne kampen endte med at Obito fikk knust halve kroppen sin. Det var den dagen kakashi hadde blitt utropt til Jonin og Obito hadde ikke gitt ham noen gave. Han fikk Rin til å operere ut øye sitt med den gjenværende sharingan og gi det til Kakashi. Sharingan er den eneste grunnen til at Kakashi kan kontrollere Raikiri. Obitos grav (der han døde) ble ikke sjekket av noen. Hver morgen står Kakashi opp for å besøke Obitos grav.

Sasuke Uchiha[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Sasuke Uchiha


Shisui Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: Ukjent (Avdød)

Shisui Uchiha ble kalt den «dyktigste» av medlemmene i Uchiha-klanen. Han skal angivelig ha begått selvmord ved å drukne seg i Nakano elven. Shisui og Itachi Uchiha skal ha vært nære venner.
Senere i serien får vi vite at Shisui ble myrdet av Itachi, for at sistnevnte skulle klare å aktivere sin mangekyou sharingan.

Navnet «Shisui» betyr «stillestående vann».

Tekka Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: 21 (Antatt avdød)

Tekka Uchiha var en Militær-politimann fra Uchiha-klanen. Sammen med to andre konstabler, avhørte han Itachi Uchiha om hvor han oppholdt seg da Shisui Uchiha angivelig begikk selvmord.

Navnet «Tekka» har mange betydninger: «Rød-glødende jern», «Geværild», «Gambling» eller «Voldelig Temperament».


Teyaki Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: 46 (Avdød)

Teyaki Uchiha var mannen til Uruchi Uchiha. Han fortalte en ung Sasuke Uchiha at han måtte være stolt av sin arv, og at han måtte trene hardt slik at han kunne bli en like dyktig ninja som sin eldre bror (Itachi Uchiha).

Teyaki ble myrdet av Itachi den skjebnesvangre kvelden da hele Uchiha-klanen ble utryddet.

Navnet «Teyaki» betyr «Hjemmelaget».

Uruchi Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: 46 (Avdød)

Uruchi Uchiha var konen til Teyaki Uchiha og tanten til Sasuke Uchiha og Itachi Uchiha.
Uruchi ble kalt «obasan» (tante) av Sasuke Uchiha. Hun sammenlignet en ung Sasuke med hans eldre bror Itachi, og håpet at han en dag ville bli en like dyktig ninja som broren sin.

Uruchi ble myrdet av Itachi den skjebnesvangre kvelden da hele Uchiha-klanen ble utryddet.

«Uruchi» er en type glutenfri ris.

Yashiro Uchiha[rediger | rediger kilde]

  • Alder: 45 (Antatt avdød)

Yashiro Uchiha var en Militær-politimann fra Uchiha-klanen. Sammen med to andre konstabler, avhørte han Itachi Uchiha om hvor han oppholdt seg da Shisui Uchiha angivelig begikk selvmord.

«Yashiro» kan være navnet på en Shinto-helligdom.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. First Official Data Book (秘伝・臨の書キャラクターオフィシャルデータBOOK, Hiden: Rin no Sho Character Official Data Book)
  2. Second Official Data Book (秘伝・闘の書キャラクターオフィシャルデータBOOK, Hiden: Tō no Sho Character Official Data Book)
  3. Jump's 2nd Great Hero Book's Mini Data Book (秘伝・翔の書オフィシャルキャラクターデータBOOK mini, Hiden: Shō no Sho Official Character Data Book mini)
  4. Naruto anime and manga Guidebook (秘伝・翔の書オフィシャルキャラクターデータBOOK mini, Hiden: Shō no Sho Official Character Data Book mini)
  5. Tatt direkte fra Naruto Manga-kapittler.
  6. Tatt direkte fra Naruto Anime-episoder.