Shimun XXIII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Shimun XXIII
Født28. februar 1908Rediger på Wikidata
KonakRediger på Wikidata
Død6. november 1975Rediger på Wikidata (67 år)
San JoseRediger på Wikidata
Utdannet ved Westcott HouseRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PrestRediger på Wikidata

Shimun XXIII (XXI) Eshuyow (Simon Jesaja; født 28. februar 1908 i Qudshanis i dagens Tyrkia, død 6. november 1975 i San Jose i USA) var katolikos-patriarken av Østens kirke og den 119. biskopen av Selevkia-Ktesifon. Ifølge den tradisjonelle nummereringen var han Shimun XXI, men han endret tellemåten ved å tilføye to tvilsomme forgjengere (en patriark på 1500-tallet samt Simon [I] Peter som angivelig første biskop av Selevkia-Ktesifon), slik at han offisielt ble omtalt som Shimun XXIII.

Mar Shimun XXIII var nevøen til sine to forgjengere Shimun XXI og XXII (ifølge den nye nummereringen). Etter sin yngste onkels død i 1920 ble han som 12-åring utnevnt til katolikos-patriark i en flytkningleir i Baquba i Irak, og var dermed sitt folks åndelige og politiske overhode. Til å begynne med fungerte metropolittene av Rustaqa (Khnanisho X) og Malabar (Abimalek Timotheus) som åndelige stedfortredere, og hans far og tante som politiske stedfortredere.

Etter studier i England returnerte han i 1927 til Irak og begynte å jobbe for en territoriell løsning for de kristne assyrerne. Forhandlingene med Folkeforbundet førte imidlertid ikke frem, og da det britiske mesopotamiamandatet løp ut i 1932, ble assyrerne igjen utsatt for blodige forfølgelser. Shimun XXIII ble i 1933 arrestert og utvist til Kypros. I 1940 utvandret han til USA og bodde først i Chicago, fra 1954 i San Francisco.

Da Shimun XXIII i 1964 innførte den julianske kalender og andre reformer, førte dette til motstand blant deler av de troende i Irak og India, som blant annet også var skuffet over at katolikos-patriarken ikke flyttet tilbake til Irak. Motstanden ble fremfor alt målbåret av kirkens metropolitt av Malabar, Thoma Darmo, som grunnla Østens gamle kirke. Han lot seg utrope til dens leder, altså som Shimuns motkatolikos, i 1968 og ble i 1970 etterfulgt av Addai II.

Mot kirkens tradisjoner giftet Shimun XXIII seg i 1973. De andre biskopene innkalte til et bispemøte i 1975 for å avgjøre om katolikos-patriarken skulle avsettes. To uker for møtet ble Shimun skutt og drept av en trosfelle.


Forgjenger:
 Shimun XXII 
Katolikos-patriark av Østens kirke
Etterfølger:
 Dinkha IV