Malabar og hele India erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Malabar og hele India erkebispedømme
KirkeDen assyriske kirke i øst
Land:Indias flagg India
Biskop:Mar Aprem
BispeseteThrissur
Sogn30
Opprettet1861

Malabar og hele India erkebispedømme hører til de tomaskristne trossamfunnene og utgjør samtidig den indiske delen av den assyriske kirke i øst. At erkebispedømmet er tomaskristent, betyr at det fører sine røtter tilbake til apostelen Tomas’ misjonering ved Malabarkysten. At samfunnet er assyrisk, innebærer at det følger den kaldeiske ritus og betrakter katolikos-patriarken av Østens kirke (med sete i Chicago) som sitt overhode.

Metropolitten av Malabar og hele India, for tiden Mar Aprem, har sitt sete i Thrissur in den indiske delstaten Kerala, der erkebispedømmets «storkirke Mart Mariam» ligger. Erkebispedømmet er ansvarlig for alle assyriske kristne i hele India. Kirken har omtrent 30 000 medlemmer i India, de fleste i Kerala.

Historie[rediger | rediger kilde]

Se artiklene tomaskristne og den syro-malabariske kirke for historien før 1814.

Også før portugisiske misjonærer kom til India på begynnelsen av 1500-tallet, var de tomaskristne i Kerala en del av den den assyriske kirke i øst. Den katolske kirkens forsøk på å innlemme de tomaskristne i det katolske hierarkiet førte i 1662 til dannelsen av den syro-malabariske kirke, som beholdt sin kaldeiske ritus, men aksepterte paven som sitt åndelige overhode. (Mens en annen del av de tomaskristne valgte den syrisk-ortodokse patriarken av Antiokia som sitt overhode og gikk over til den antiokenske ritus.)

Etter byggingen av storkirken Mart Mariam i Thrissur i 1814 begynte en konflikt mellom den kaldeiske menigheten og den ansvarlige romersk-katolske erkebiskopen, som endte med at menigheten på nytt opprettet kontakt med katolikos-patriarken av Østens kirke, som den gang residerte i Qudshanis i Kurdistan, og ba ham om å sende en assyrisk metropolitt til India. Da biskop Mar Thoma Rokos ble innsatt i 1861, var han den første assyriske metropolitten av Malabar på mer enn 300 år.

Metropolitter[rediger | rediger kilde]

Det fins ingen sammenhengende informasjon om de assyriske metropolittene av Malabar før portugisernes kolonialisering. Fra nyopprettelsen av den assyriske kirke i India hadde erkebispedømmet de følgende metropolittene:

  • Mar Thoma Rokos (1861–1862)
  • Mar Elia Mellus (1874–1882)
  • Mar Abdisho Thondanat (1882–1900)
  • Mar Abimalek Timotheus (1908–1945)
  • Mar Thoma Darmo (1952–1968)
  • Mar Aprem (1968–d.d.)
    • motmetropolitt Mar Thimotheus (1972–1995)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]