Dinkha IV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hans hellighet Mar Dinkha IV, katolikos-patriark av Østens assyriske kirke (2008)

Mar Dinkha IV Khananya (født 15. september 1935 i Darbandokeh, Irak) er katolikos-patriarken av Østens assyriske kirke og den 120. biskopen av Selevkia-Ktesifon.

Dinkha ble i 1968 utnevnt til biskop av Iran med sete i Teheran, der han hadde tjent som prest siden 1957. Vervet hadde vært vakant siden 1915.

Etter drapet på katolikos-patriark Shimun XXIII (1975) deltok han på kirkens bispemøte i London i 1976. Der ble han av de andre biskopene valgt til ny katolikos-patriark. Han var dermed den første katolikos-patriarken på 376 år som ikke arvet denne tittelen etter en nær slektning. 1980 flyttet han fra Teheran til Chicago (USA), der en av kirkens største eksilmenigheter befinner seg, og der han nå har sitt sete.

Fordi Dinkha IV har en motkatolikos i Bagdad, Addai II, som leder Østens gamle kirke, har Dinkha jobbet intenst med å forbedre forholdene innad i kirken. I 1995 fikk han til en forsoning med den indiske grenen av Østens kirke, hvis metropolitt Aprem Mooken fra 1968 til 1995 var tilhenger av Addai II.

Også mellomkirkelige og økumeniske relasjoner prioriteres høyt av Dinkha. Han har gode forbindelser til den katolske kirke og flere ganger møtt paven og den kaldeisk-katolske patriark av Babylon. Etter samtaler med den syrisk-ortodokse patriark av Antiokia Ignatius Zakka I Iwas opphevet de to patriarkene i 1997 de gjensidige bannlysingene, som deres kirker hadde uttalt 1500 år tidligere.

Dinkha har i 2005 og 2006 møtt Iraks president Jalal Talabini, statsminister Nouri al-Maliki og irakisk Kurdistans president Massoud Barzani til samtaler for å forbedre assyrernes kår i Irak. Han skal ha vurdert å flytte tilbake til Irak og legge patriarkatssete til Ankawa (ved Erbil).Forgjenger:
 Shimun XXIII 
Katolikos-patriark av Østens assyriske kirke
(1976–d.d.)
Etterfølger:
 — 
Forgjenger:
 [vakanse
Biskop av Iran
(1968–?)
Etterfølger:
 Narsai Benyamin