Isle of Sheppey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Isle of Sheppey
Isle of Sheppey from Space NASA.jpg
Satellittbilde av øya Sheppey
Geografi
PlasseringUtløpet av Themsen
Øygruppe De britiske øyer
Antall øyer1
Areal 93 km²
Lengde 16,6 kilometer
Bredde 7,3 kilometer
Høyeste punkt– (76 moh.)
Administrasjon
LandStorbritannia Storbritannia
Største bosetningMinster
Demografi
Befolkning40 300 (2011)
Befolkningstetthet433,33 innb./km²
Posisjon
Kart
Sheppey
51°23′28″N 0°49′52″Ø

Isle of Sheppey er en øy utenfor nordkysten av Kent i England, ved utløpet av Themsen, rundt 74 km øst for det sentrale London. Øya, som er en del av distriktet Swale, har et areal på 94 km² og høyeste punkt er 73 meter over havet. Navnet Sheppey kommer fra det angelsaksiske «Sceapige», som betyr «øy med sauer», og selv i dag er det store områder på øya som benyttes til sauebeite.

Dagens øy var historisk kjent som «Isles of Sheppey», bestående av tre hovedøyer: Sheppey, øya Harty og øya Elmley. Over tid har kanalene som skilte øynene blitt avleiret med silt og gjort dem til én sammenhengende øy, ganske likt som mye nordlige Kent. Sheppey består hovedsakelig av londonleire og er rik med fossiler. Øya er stort sett lavtliggende, men ved landsbyen Minster på nordkysten av øya stiger den opp til det høyeste punktet, 76 moh.

En del av beboerne på Sheppey likte å kalle seg selv for swampies («sumperne»), et begrep som begynte som en fornærmelse, og for enkelte fortsatt er det, men for andre har det blitt en inkluderende betegnelse på en felles identitet.[1][2]

Dagens Sheppey[rediger | rediger kilde]

Stranden mellom Leysdown og Shell Ness.

Den største byen på øya er Sheerness. Andre landsbyer er Minster som har en strand bestående av smågrus, og Leysdown-on-Sea som har sandstrand. Hele nordkysten er spekket med husvogner, campingvogner og feriehus. Det er også en strand for naturister bortenfor Leysdown, mot Shellness, og et fuglereservat ved Elmley Marshes.

Det er tre fengsler på øya, alle lokalisert sør for landsbyen Eastchurch: HMP Elmley, HMP Standford Hill, og HMP Swaleside. Antallet innsatte er på rundt 2200.

I henhold til 2001 hadde øya et innbyggerantall på 37 852, et antall som har økt til rundt 40 300 ved 2011.[3] Mange pendler til fastlandet med jernbaneforbindelsen Sheerness-Sittingbourne og den nye brua Sheppey Crossing.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]