Sfærisk astronomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Områder i astrometri
Himmelmekanikk
Sfærisk astronomi
Astronomiske koordinatsystemer

Sfærisk astronomi er grenen av astronomi som brukes til å bestemme objekters posisjon på himmelkula, observert på en spesiell dato, tid og sted på jorda. Den avhenger av den sfæriske geometriens matematiske metoder og astrometriens målinger.

Dette er den eldste grenen av astronomien og dateres tilbake til oldtiden. Observasjoner av himmelobjekter har vært, og fortsetter å være, viktig for religiøse og astrologiske formål, i tillegg til tidtaking og navigasjon. Vitenskapen som handler om å måle himmelobjekters posisjon på himmelen er kjent som astrometri.

De primære elementene i sfærisk astronomi er koordinatsystemer og tid. Koordinatene til objekter på himmelen listes opp ved bruk av ekvatorialkoordinater, som er basert på projeksjonen av jordas ekvator på himmelkulen. Et objekts posisjon er i dette systemet gitt ved rektascensjon (α) og deklinasjon (δ). Breddegraden og lokal tid kan så bli brukt til å utlede objektets posisjon uttrykt i horisontalkoordinater, som består av høyde og asimut.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Robin M. Green, Spherical Astronomy, 1985, Cambridge University Press, ISBN 0-521-31779-7
  • William M. Smart, edited by Robin M. Green, Textbook on Spherical Astronomy, 1977, Cambridge University Press, ISBN 0-521-29180-1.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]