Okkultasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Planeten Saturn blir okkultert av månen
Saturnmånen Dione okkulterer Rhea sett fra romsonden Cassini.

Okkultasjon er et astronomiuttrykk for når et himmellegeme passerer fremfor et annet slik at hele eller deler av det bakre legemet blir dekket. Det finnes ulike typer okkultasjoner. Fra jorden er de observerte okkultasjonene stort sett av månen som passerer fremfor en stjerne, en planet eller asteroide. Alle formørkelser er okkultasjoner; for eksempel er solformørkelse en okkultasjon der månen passerer fremfor Solen, mens under en måneformørkelse okkulterer jorden Solen sett fra overflaten av månen.

Måne-okkultasjoner[rediger | rediger kilde]

Sett i fra jorden er måne-okkultasjoner den mest vanlige okkultasjonstypen. Siden månen ikke har noen betydelig atmosfære, vil legemer som okkulterer månen forsvinne og dukke opp igjen etter at de passerer måneranden.

Flere ganger i året kan en observatør på jorden se at en planet passerer bak månen. I motsetning til stjerner har planeter betydelig vinkeldiametre slik at en her kan se delvise okkultasjoner.

Planet-okkultasjoner[rediger | rediger kilde]

Stjerner kan bli okkultert av planeter. I 1959 okkulterte Venus stjernen Regulus. Uranusringene ble observert for første gang da Uranus okkulterte en stjerne i 1977.

Det er også mulig at en planet okkulterer en annen. Sett i fra jorden er slike okkultasjoner svært sjelden. Forrige gang dette skjedde var 3. januar 1818, og den neste gangen skjer 22. november 2065. I begge tilfeller er det snakk om Venus og Jupiter

Doble okkultasjoner[rediger | rediger kilde]

Et himmellegeme kan okkultere flere andre himmellegemer på én gang. Slike hendelser er svært sjeldne og kan kun sees fra en liten del av jorden. Den forrige doble okkultasjon skjedde 23. april 1998 da månen okkulterte Venus og Jupiter samtidig sett fra Ascensionøya i det sørlige Atlanterhavet.

Asteroide-okkultasjoner[rediger | rediger kilde]

Asteroider okkulterer omtrent hver natt en stjerne sett fra omtrent hvor som helst på jorden, men de fleste trenger et teleskop for å kunne observere. Asteroide-okkultasjoner blir benyttet i astronomien for å måle størrelsen og posisjonen til asteroidene mer presist enn det en kan få til med andre metoder. Ved flere observatører nær samme lokalitet kan en lage en todimensjonal formprofil av asteroiden.

Radio-okkultasjon[rediger | rediger kilde]

Radio-okkultasjon er at et himmellegeme dekker for en radiokilde.