Semjon Tsjernetskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Semjon Tsjernetskij
Надгробный памятник Чернецкого С А.jpg
Født24. oktober 1881
Odessa
Død13. april 1950 (68 år)
Moskva
Gravlagt Novodevitsjijkirkegården
Utdannet ved Konservatoriet i St. Petersburg
Beskjeftigelse Komponist, dirigent, musikkforsker, musikkpedagog
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Sovjetunionen
Utmerkelser
8 oppføringer
Stalinprisen, Medaljen for seier over Tyskland i Den store fedrelandskrigen, Røde fane-ordenen, Leninordenen, 2. klasse av Fedrelandskrigens orden, Jubileumsmedaljen for 20-året for dannelsen av Arbeidernes og bøndenes røde hær, Røde stjerne-ordenen, Fortjenstfull kunstner i Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk

Semjon Aleksandrovitsj Tsjernetskij (russisk: Семён Александрович Чернецкий) var en russisk/sovjetisk komponist og dirigent. Han ble født 24. oktober 1881 i Odessa og døde 13. april 1950 i Moskva. I ung alder lærte han å spille både piano, trombone, trompet og fiolin. Mellom 1911 og 1917 studerte han ved Petrograd musikkonservatorium med fordypning i trombone, dirigering og komponering. I februar 1918 ble han ansatt i Den røde armé med spesialfelt korpsmusikk. Mellom 1924 og 1949 var han generalinspektør for Sovjetunionens militærorkestre og nådde til slutt generalmajors grad.

Tsjernetskij komponerte mange marsjer, de fleste hadde - særlig under andre verdenskrig - patriotiske og militære titler som «Saljut Moskvi» (Hyllest til Moskva), «Marsj Tankistov» (Stridsvognstyrkenes marsj), «Marsj Gerojam Stalingrada» (Stalingrads helter) og «Marsj Artilleristov» (Artillerisoldatenes marsj). Som øverste sjef for Sovjetunionens militære musikkorps definerte han standardbesetning for disse. Dette gjorde at sovjetiske militærkorps - i motsetning til de fleste andre europeiske militærkorps - hadde tenorhorn men ikke saksofoner og fagotter frem til 1980-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]