Secret Army

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Secret Army
Generell informasjon
SjangerKrigsdrama
Prod.landBritisk
Sendeår1977
Sesonger3
Episoder43
Lengde50 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeBernard Hepton, Angela Richards, Clifford Rose, Juliet Hammond-Hill, Terrence Hardiman, Michael Culver, Jan Francis, Christopher Neame, Ron Pember
Bak kamera
Skaper(e)Gerard Glaister
Sending
Periode7. sept. 197715. des. 1979
TV-kanalBBC
Eksterne lenker
IMDb

Secret Army er en britisk dramaserie som gikk på BBC fra 1977 til 1979. Serien tok for seg historien til den belgiske motstandsbevegelsen under den annen verdenskrig. Mye av bevegelsens arbeid dreier seg om å hjelpe allierte flyvere som hadde blitt skutt ned av Luftwaffe. Serien ble laget i Storbritannia og Belgia.

Serien er aldri vist i Norge, men norske tv-seere kunne se den på SVT under navnet Hemliga armén fra 1981 til 1983.

Serien fikk en oppfølger i 1981; Kessler, der vi følger etterkrigstidens jakt på SS-mannen Kessler fra Secret Army.

Oversikt over serien[rediger | rediger kilde]

NB:I denne beskrivelsen blir plot og handlinger i serien avslørt.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Lisa Colbert (Jan Francis) driver «Livslinjen», en Bruxelles-basert motstandsorganisasjon som hjelper allierte flyvere til å unngå fangenskap og til å komme hjem eller til trygge nøytrale land som Spania. Hun blir hjulpet av Albert Foiret (Bernard Hepton), eier av Cafe Candide, hans elskerinne Monique Duchamps (Angela Richards) og servitrisen Natalie Chantrens (Juliet Hammond-Hill).

Den allerede farlige virksomheten blir ytterligere farlig når SS-Sturmbahnführer Ludwig Kessler (Clifford Rose) kommer til den belgiske hovedstaden for å assistere Major Brandt (Michael Culver) med problemene rundt unnsluppne RAF-flyvere. Mens Kessler tilhører SS og Gestapo er Brandt i Luftwaffe og dette gjør at de ikke stoler fullt ut på hverandre og derfor konkurrerer med hverandre.

En annen irritasjon for «Livslinjen» er ankomsten til Flight Lieutenant John Curtis (Christopher Neame), som tidligere har unnsluppet via linjen. Han har blitt sendt av London for å koordinere aktivitetene. Han blir først møtt med fiendtlighet og mistanke, men det er også tegn på en groende romanse mellom ham og Lisa. På slutten av sesong 1 nærmer Kessler og Brandt seg Curtis. Deres etterforsking av et drap leder dem til Monsieur Maurice (Curtis´ pseudonym). Brandt og Kessler avlegger sitt første besøk i Candide for å lokalisere Curtis og på grunn av Kesslers interesse i Curtis blir faren for linjen for stor. Man bestemmer seg derfor for at han skal dra til Storbritannia så fort som mulig. Imidlertid setter Kessler i gang en blokade av Bruxelles for å fange ham. Curtis unnslipper ved å utgi seg som bussjåfør for en lokal gruppe Hitlerjugend som skal på dagstur ut av byen.

Den første serien tar for seg «Livslinjens» konstante kamp for å redde flyvere, ofte bare tenåringer, mens de beskytter sine trygge hus og samtidig unngår tyskerne. De fleste episodene av sesong 1 tar for seg linjens fiaskoer, men når dens suksesser blir flere blir tyskerne mer og mer oppmerksomme på linjens eksistens, noe som selvsagt bringer dem nærmere en eliminasjon av den.

Et tilbakevende element i serien er Alberts forhold til barpiken Monique Duchamps mens hans kone Andrée Foiret er sengeliggende på grunn av en ulykke to år tidligere da en lastebil kjørte inn i bilen Albert kjørte med Andrée som passasjer. På slutten av sesong 1 ser Andrée at Monique går inn i Alberts soverom og for slik bevis for at det er et forhold mellom dem. Hun prøver å komme seg opp i rullestol for første gang, men faller ned en trapp og dør i det hun knekker nakken.

Andre «Livslinje»-medarbeidere som vi blir introdusert for i første sesong er Gaston Colbert, Lisas onkel og bankmann. Etter at Kessler har sporet forfalskede sedler tilbake til Gaston forhører han ham i den tro at han kan føre ham til menneskene bak linjen. Lise finner senere ut at Gaston ble skutt i det han forsøkte å rømme fra Gestapos hovedkvarter. Vi møter også Alain Muny, som er linjens radiooperatør og som gir videre beskjeder fra London til Candide. En tredje viktig person er Dr. Pascal Keldermans som tar seg av medisinske problemer flyverne har. Lisa jobber som sykepleier ved hans sykestue.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

I sesong 2 har Albert nettopp blitt belønnet av britene med en andel i en restaurant som også bærer navnet «Le Candide». Britene eier 60 prosent av foretaket og finansierer sin andel. Restauranten tillater medlemmene av «Livslinjen» å snappe opp informasjon fra tyskerne som vanker der. Albert tar over ledelsen av «Livslinjen» etter at Lisa blir drept i den første episoden.

De tyske offiserene går ofte til etablisementet; hovedpersonene møtes altså ofte, noe som øker den dramatiske spenningen. For å utnytte skuespillerinnen Angela Richards sangtalenter opptrer hennes rollefigur Monique ofte som sangerinne på kveldene i Candide. Dette ble et fast innslag i de to siste sesongene. Ikke bare forandret dette karakteren Moniques rolle fra å være en lat servitrise til en tiltrekkende sangerinne, men det utgjorde også en sofistikert kontrast til den ofte spente stemmningen som fantes i serien.

Andre nøkkelhistorier som utspant seg i den andre sesongen inkluderte Kesslers utviklende romanse med den enslige sosietetsdamen Madeleine Duclos (Hazel McBride), som han møter mens han spiser alene på Le Candide. Brandts familie blir drept i et angrep mot Berlin. Han blir spurt av sine venner om å være med i en konspirasjon mot Hitler og blir dratt inn selv om han avslår. I siste episode begår han selvmord når det blir gjort klart for ham av Kessler at han kommer til å bli arrestert og stilt for krigsrett.

Sesong 2 introduserte også en ny figur, pianisten og falskneren Max Brocard, hvis evner er etterspurte etter at Gaston ble drept i sesong 1. Max er en kommunistisk infiltratør og er ansvarlig for Francois´ (Natalies kjæreste) død. Max´ død (han blir skutt av tyskere og politi i en felles aksjon) er forårsaket av Albert selv etter at han oppdager at Max jobber for kommunistene og har til hensikt å ta over «Livslinjen». Disse hendelsene fører til ytterligere problemer i sesong 3, da kommunistene ønsker å hevne seg på Albert.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Den siste sesongen foregår i de siste ukene av tysk okkupasjon. Paul Vercours — leder og siste overlever fra kommunistcellen Max tilhørte – starter en sakte hevnaksjon mot Albert for hans handlinger mot kommunistene. Han planter en beskyldning hos myndighetene om at Albert har myrdet sin kone.

Med Albert i fengsel mesteparten av serien, faller ansvaret for «Livslinjen» på Monique. Sesongen tar for seg hennes økende uavhengighet og den endelige slutten på forholdet mellom henne og Albert, på grunn av hans motvilje mot forpliktelse og giftemål. Imidlertid, etter at tyskerne begrenser reiser til og fra Bruxelles og kommunistene ødelegger hovedjernbanelinjen, er fluktrutene stengt. De reddede flyverne kan nå bare bli gjemt mens de venter på krigens slutt.

Med Albert vekk, står Monique og Natalie overfor beskyldninger om kollaborasjon med tyskerne, prostitusjon og svartebørshandel. Etter hvert som de allierte troppene nærmer seg blir det vanskeligere og vanskeligere for tyskerne å holde orden og de bestemmer seg for å forlate Belgia.

Kessler, nå forfremmet til Standartenführer, befinner seg i en maktkamp med Major Reinhardt som har kommet for å erstatte Brandt. Reinhardt er en høyt dekorert krigshelt hvis metoder kolliderer med Kesslers regelrytteri. Imidlertid oppnår Reinhardt større resultater og på slutten av sesongen lykkes han i å identifisere «Le Candide» som hovedkvarter for «Livslinjen».

Når ordren om tysk tilbaketrekning blir gitt, forsøker Kessler å unnslippe med sin belgiske elskerinne, Madelaine. Han forstår at han vil bli henrettet hvis han blir arrestert og antar identiteten til en Wehrmacht-offiser kort før han blir arrestert av allierte soldater. Heller enn å evakuere Bruxelles (som han er blitt beordret til) tilfredsstiller Reinhardt sin nysgjerrighet og drar til «Le Candide» for å bli helt sikker på at dette var basen for «Livslinjen» hele tiden. Han velger å ikke henrette Albert, Monique, Alain og Pascal, men overgir seg som fange til Albert.

På samme tid ankommer Paul Vercours og hans gjeng med kommunister og tar Albert, Reinhardt og Monique til fange. Albert lynsjes av en sammenrasket kommunistisk domstol som finner ham skyldig i forræderi på grunn av hans delaktighet i Max Brocards død. Han blir reddet av britiske tropper i siste liten. Monique blir plassert i et bur sammen med kollobratører som skal bli skamklippet. Takket være Natalies handlekraft og ankomsten til Kaptein Stephen Durnford blir hun reddet fra ydmykelsen. Monique og kapteinen forelsker seg og gifter seg.

Etter å ha blitt arrestert av de britiske offiserene som reddet Albert blir Reinhardt plassert i samme leir som Kessler. For å beskytte sin nye identitet setter Kessler opp en krigsrett blant fangene og får Reinhardt dømt for å ha latt seg bli tatt til fange og for å ha begått ordrenekt. Krigsfangene får tillatelse fra britene til å skyte Reinhardt, noe som skjer samtidig med at krigen slutter.

På samme tid lykkes Madelaine i å bestikke en grådig allierte offiser til å sette fri Kessler og paret unnslipper sammen. For medlemmene av linjen er gleden over krigens slutt preget av sorg over at de sier adjø til en bedrøvet Monique som sier adjø til restauranten og Albert før hun drar til et nytt liv med sin mann i London.

Den aller siste episoden i serien, «What Did You Do in the War, Daddy?», foregår i 1969 og tar for seg hvordan det gikk med personene etter krigen. Episoden ble aldri sendt. Grunnene oppgitt for dette har vært flere; streik som gjorde at den ikke ble ferdig klippet (noe som ikke stemmer), episodens antikommunistiske budskap og at den var fullstendig annerledes fra resten av serien. Selv om episoden aldri ble sendt finnes den tilgjengelig på ulike torrentsider. Hovedtemaene i episoden ble etterhvert inkorporert i oppfølgerserien Kessler, som ble sendt i 1981 og tok for seg skjebnen til den tidligere Standartenführer.

Produkter knyttet til serien[rediger | rediger kilde]

Bøker[rediger | rediger kilde]

John Brason skrev en roman kalt «Secret Army» (som foregår før krigen) og novelleversjoner av sine episoder kalt «Secret Army Dossier» og «The End of the Line».

En uoffisiell guide til serien er tilgjengelig under navnet «The Complete Secret Army». Den inneholder anmeldelser av alle episodene, detaljert informasjon om de virkelige hendelsene serien er inspirert av, fakta om produksjonen og bak-kamera-materiale, en kartguide og biografier og foto av seriens skuespillere og team. Boken er skrevet av Secret Army-fan Andy Priestner, og ble publisert av Classic TV Press i desember 2008.

DVD[rediger | rediger kilde]

Den komplette serien er tilgjengelig som DVD-er (britisk, Region 2) fra DD Home Entertainment. Det følger med en brosjyre med hver sesong som inneholder detaljinformasjon om produksjonen av alle sesongene. Sesong 3-DVD-ene hadde også intervjuer med skuespillerne Angela Richards (Monique), Clifford Rose (Kessler), Juliet Hammond-Hill (Natalie), Terrence Hardiman (Reinhardt) og Hazel McBride (Madeleine). Imidlertid ble ikke den siste episoden i sesong 3 (som aldri har blitt vist på tv) tatt med på denne DVD-en.

CD[rediger | rediger kilde]

Sangene fremført av Angela Richards og pianist Ken Moule i serien viste seg å være så populære at BBC gav ut en plate kalt «Au Café Candide». Originalopptakene til denne er nå slettet, men sangene er nå igjen tilgjengelig på en ny CD, tatt opp 25 år etter den første platen og har fått navnet «An Evening at Le Candide». Sporene inkluderer Richards egne komposisjoner som «Memories Come Gently» og «If This Is The Last Time I See You», sammen med populære førtitallssanger som «Lilli Marlene» og «J'attendrai».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]