Niederschönhausen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Niederschönhausen
Berlin Schloss Schoenhausen 06-2014.jpg
Schloss Schönhausen

Våpen

LandTyskland Tyskland
DelstatBerlin Berlin
StatusOrtsteil i bydelen Pankow
TidssoneUTC+01:00, UTC+2:00
Areal6,49 km²
Befolkning28 040 (2011)
Bef.tetthet4 320,49 innb./km²
Høyde o.h.48 meter
Posisjonskart
Niederschönhausen

Niederschönhausen
52°35′00″N 13°24′00″Ø

Niederschönhausen er en ortsteil i bydelen Pankow i Berlin. Bybildet er preget av eldre villaer og leiegårder. Schloss Schönhausen finnes i ortsteilen. Niederschönhausen var en selvstendig landsby i Landkreis Niederbarnim i Brandenburg inntil 1920 da den ble innlemmet i Stor-Berlin.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Niederschönhausen ligger nord og nordvest for ortsteilen Pankow, mens den vestlige grense er markert av jernbanelinjen Nordbahn. Den sørlige delen av orsteilen består av bymessig bebyggelse, mens man nord i området finner grøntområdene i Schönholzer Heide. Grøntområder forøvrig er Brosepark, Schlosspark, Bürgerpark Pankow og Gravlunden Pankow III.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Niederschönhausen er preget av villabebyggelse og leiegårder, i stor grad oppført fra 1910 og utover i 1920-årene.

Schloss Schönhausen finnes i ortsteilen og har bl.a. vært residens for DDR-presidenten Wilhelm Pieck. Under forhandlingene om Tysklands gjenforening var slottet et viktig møtested, og det er i dag lokaler for Tysklands akademi for sikkerhetspolitikk, Bundesakademie für Sicherheitspolitik.

Inntil 1960 bodde medlemmene av DDRs regjering i Niederschönhausen, i den såkalte Städtchen (Den lille byen), et område omkring Majakowskiring. Denne delen av Niederschönhausen var inntil 1973 ikke tilgjengelig for allmenheten. I Majakowskiring finnes Johannes-R.-Becher-Haus, oppkalt etter forfatteren med samme navn. Becher var forfatter av DDR-hymnen.

Künstlersiedlung Erich Weinert (kunstnerkolonien Erich Weinert) ble i 1950 oppført av DDR-regjeringen ca 500 meter vest for Majakowskiring.

Kinoen Blaue Stern finnes på hjørnet Hermann-Hesse-Straße og Waldstraße. Kinopioneren Max Skladanowsky som er født i området, tok i 1895 patent på projeksjonsapparatet Bioscop. Han viste egne filmer første gang 1. november 1895 i Varieté Wintergarten. Skladanowsky bodde i Waldowstraße og ligger begravet på Gravplass IV på Herthaplatz.

På Gravplass IV finnes også Berlins æresgrav for Carl von Ossietzky. von Ossietzsky døde i Nordend sykehus, som ble revet i 2006.

Hans Fallada ble i 1947 behandlet i et midlertidig sykehus i skolebygningen på hjørnet Blankenburger og Buchholzer Straße og døde også her samme år.

I Niederschönhausen finnes den katolske kirken St. Maria Magdalena.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]