Vindusfluer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Scenopinidae»)
Vindusfluer
Nomenklatur
Scenopinidae
Populærnavn
Vindusfluer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenTovinger
GruppeLavere fluer
Økologi
Antall arter: 420 i verden
2 i Norge
Habitat: Noen arter i hus, andre i skog
Utbredelse: Hele verden
Inndelt i
  • Scenopininae
  • Caenotinae
  • Proratinae

Vindusfluer (Scenopinidae) er en liten familie av små, mørke fluer som har fått navnet sitt fordi noen av artene kan påtreffes tallrike i vinduskarmer.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, vanligvis mørke fluer med tett, men kort hårkledning. Brystet (thorax) er forholdsvis langstrakt, tydelig lengre enn bred, uten store børster.

Hodet er stort, mer eller mindre rundt. Fasettøynene møtes i pannen hos hannene av de fleste artene, men er klart skilte hos hunnene. Men de møtes ikke i pannen, hos arten Scenopinus niger. Hos mange arter er fasettøynene tydelig delt i en øvre og en nedre del, der den øvre har større fasetter enn den nedre. I pannen sitter det tre punktøyne (ocelli).

Antennene er festet under midten av hodet (nedre halvdel), og har et karakteristisk utseende, med tre ledd, der det ytterste er sylindrisk eller kjegleformet, men uten antennebørste (arista). Munndelene er små men velutviklet.

Vingene er middelsstore, med flere lukkede celler midt i vingen.

Beina er forholdsvis korte og kraftige, og bakkroppen er noe flattrykt.

Larvene er lange og tynne, med en liten, men tydelig hodekapsel. De består tilsynelatende av 19 segmenter. Egentlig har de bare 11 segmenter, men de åtte siste (bakkropps-) segmentene er delt i to utvendig, men ikke innvendig. Åndehull (spirakler) finnes på siden av det første og det tredje siste (tilsynelatende) segmentet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene er rovdyr, og lever gjerne i treverk, i tunnelene til vedborende insekter, i gnagerhuler, termitt-tuer eller lignende levesteder. Noen arter, blant annet den verdensvidt utbredte Scenopinus fenestralis, lever i hus der de spiser midd og larvene til klannere (Dermestidae) og andre biller. De voksne insektene kan man ofte finne på blomster.

Det er ikke kjent at de gjør noen skade.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Greve, L. 1993. Fluer (Diptera): Ibisfluer (Athericidae), snappefluer (Rhagionidae), vindusfluer (Scenopinidae) og kulefluer (Acroceridae). Norske Insekttabeller nr. 1, 2. utgave. Norsk Entomologisk Forening.
  • Krivosheina, N.P. 1997. Family Scenopinidae. Side 531-538 i: Papp, L. og Darvas, B. (red.): Contributions to a Manual of Palaearctic Diptera. Volume 2. Science Herald, Budapest.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]