Sauetelg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sauetelg, bruntelg
Nomenklatur
Dryopteris expansa
Populærnavn
Sauetelg, bruntelg
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieStortelgfamilien
SlektDrypteris

Sauetelg (latin: Dryopteris expansa) er en art av store bregner innenfor stortelgslekten i stortelgfamilien. Den er en av i alt seks arter av denne slekten som vokser i Norge, og i tillegg har den en underordnet variant i Norge, nemlig Bruntelg (latin: Dryopteris expansa var. willeana).

De store bregnene har korte jordstengler, og bladene sitter relaivt spredt og i få antall i rosetter nede ved bakken. Bladplatene er bredt og spisst lansettformete, og er tredobbelt flikete. Primærflikene blir på «tradisjonelt» bregne-vis kortere oppover bladstilken, men i tillegg er de slik at de nederste primærflikene har sekundærfliker som blir gradvis kortere oppover sidestilken. Det betyr at de nederste primærflikene ser litt «tykkere» ut enn de øverste, særlig nærmest hovedbladstilken. Her innerst er sekundærfliken om lag halvparten så lang som primærfliken, mens den ytterst blir gradvis bare brøkdelen så lang.

Sauetelg er 20–100 cm høy og opprett, og den har ganske spredte (glisne) sekundærfliker. Den har også glisne bladstilker i rosetten, gjerne bare 2-4 blad. Bladskaftet er brunt, og har lysebrune skjell nederst som er litt spisse og tidvis henger slapt nedover litt ut fra stilken. Noen få av de lyst gulgrønne bladplatene kan ha mørke skjell og gule kjertler eller kjertelhår. Bladplatene er 2-4 ganger fliket med parfliker, men normalt 3 ganger fliket. Sporenehushopene (sori) er blekt brune og sitter parvis under bladet, bare et lite stykke fra midtstilken av fliken. De sitter altså ikke langs kanten, men har slør (indusium).

Bruntelg er 25–100 cm høy og opprett og ser nesten helt lik ut med sauetelg. Hovedforskjellen er at bruntelg har et bladskaft som er svart eller svært mørkt brunt, litt glinsete, med skjell bare nederst. Midtnerven i primærflikene er også svart. Flikene er enda mer finmaskede og tallrike enn hos sauetelg, og bladet kan svært ofte være mørkere enn hos sauetelg. Sporehushopene sitter parvis med avstand fra midtnerven, akkurat som hos sauetelg.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Vi har to varianter av sauetelg-arten i Norge og Norden:

  • Sauetelg (Dryopteris expansa var. expansa) eller «Northern Buckler Fern» (nordlige halvkule)
  • Bruntelg (Dryopteris expansa var. willeana) (Vestlandet, Midt-Norge)

Sauetelg vokser i absolutt hele Norge og Skandinavia, samt spredt langs kysten nord og vest på Island.

Bruntelg vokser bare i Midt-Norge ned til Sunnmøre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]