Sarmizegetusa Regia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sarmisegetusa)
Hopp til: navigasjon, søk
Helligdommene i Sarmizegetusa Regia. I forgrunnen ligger to rektangulære helligdommer, mens den sirkelformede helligdommen og den runde "solskiven" ses i bakgrunnen.
Muren rundt det dakiske fortet ble bygget om av romerne.

Sarmisegetuza (også Sarmisegetusa, Sarmisegethusa, Sarmisegethuza, Ζαρμιζεγεθούσα (Zarmizegethousa), Ζερμιζεγεθούση (Zermizegethouse)) var det viktigste militære, religiøse og politiske senter i Dacia. Reist på en 1200 meter høy topp i Orăștie-fjellene i dagens Romania dannet festningen kjernen i et forsvarssystem som omfattet seks citadeller.

Festningen, som hadde en firkantet utforming og var omgitt av massive steinblokker (murus dacicus), var bygget på fem terrasser og hadde et areal på ca. 30 000 m².

De sivile innbyggerne bodde nedenfor festningen på menneskelagde terrasser. Arkeologiske funn viser at sosieteten hadde en høy levestandard, bl.a hadde adelen innlagt vann i husene.

På Sarmizegetusa fantes også noen av de viktigste dakiske helligdommer. Det var to typer av disse, sirkelformede og rektangulære, alle bygget mellom Burebistas og Decebals regjeringstid (ca. 86 f.Kr – 106 e.Kr). I den store sirkelformede helligdommen er det plassert trestolper i de innerste sirklene, der det er funnet spor etter tidligere stolper. En liten sirkelformet skive ved siden av, kalt «Andesitt-solen», var et viktig sted.

Den dakiske hovedstaden hadde sitt høydepunkt under kong Decebal, som kjempet to kriger mot den romerske keiser Trajan. I 101–102 lyktes det dakerne å tvinge de romerske angriperne tilbake, men i 105–106 ble de nedkjempet i det endelige slaget om Sarmizegetusa. De romerske erobrerne etablerte så en militær garnison i området. Senere ble hovedstaden i den romerske provinsen Dacia, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, etablert ca. 40 km fra den ødelagte dakiske hovedstaden, som den også ble oppkalt etter.

Etter erobringen av Sarmizegetusa utvidet romerne citadellet og erstattet de dakiske murene.

De dakiske festninger i Orăștie-fjellene – Sarmizegetusa, Blidaru, Piatra Roșie, Costești, Căpâlna og Bănița – som var en del av kong Decebals forsvarssystem, er på UNESCOs verdensarvliste.

Koordinater: 45°37′21″N 23°18′36″Ø