Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rester etter Silvanus-tempelet.
Kart over området.

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica var hovedstaden og den største byen i den romerske provinsen Dacia, senere kalt Ulpia Traiana Sarmizegetusa etter den tidligere dakiske hovedstaden Sarmizegetusa ca. 40 km unna. Byen ble bygget opp fra leiren til Den femte makedonske legion og var bebodd av veteraner etter de dakiske krigene. Den fikk tittelen som romersk koloni og status som Ius Italicum. Med et areal på 30 ha., en befolkning mellom 20.000-25.000 og sterke forsvarsverk, var Ulpia Traiana i det andre og tredje århundre det politiske, administrative og religiøse sentrum av Dacia Romana.

Man vet ikke nøyaktig når byen ble bygget. Noen hevder at byen ble grunnlagt i perioden 106-107, mens andre mener at det skjedde i årene 108-110. Det er imidlertid sikkert, med bakgrunn i en inskripsjon funnet i begynnelsen av det 14. århundre i landsbyen Gradiste, at den nye byen vokste opp de første årene etter erobringen av Dacia.

Byen ble ødelagt av goterne. I dag består Ulpia Traiana av ruiner, med delvis restaurert forum, et amfiteater og rester etter flere templer.

Del av inskripsjon i forum.

Koordinater: 45°30′57″N 22°47′17″Ø