Santiago Carrillo Solares

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Santiago Carrillo in 2007.

Santiago Carrillo Solares (født 18. januar 1915, død 18. september 2012) var en spansk politiker som var generalsekretær i kommunistpartiet i Spania mellom 1960 og 1982. I 1932 åpnet han Kommisjonen av Sosialistisk Ungdom i Spania og han ble redaktør av Renovación, som var avisen til det Sosialistiske Ungdomspartiet.

Carrillo var en av medlemmene av den mest venstreorienterte fløyen innen ungdomsorganisasjonen. I 1933, da Sosialistisk Ungdom var blitt enda mer radikal, ble Santiago Carrillo valgt ut til å stille som generalsekretær for ungdomsorganisasjonen.

Fra oktober 1934 til februar 1936 ble han satt i fengsel, på grunn av hans ivrige deltakelse i de mislykkede venstreorienterte kupp i 1934. Carrillo var på denne tiden medlem av den nasjonale revolusjonære komiteen i Spania.

Etter utbruddet av den spanske borgerkrigen, bestemte han seg for å slutte seg til det spanske kommunistpartiet. Den 7. november 1936 ble Carrillo valgt ut til bystyremedlem for den offentlige orden i Madrids forsvarsråd, som fikk den øverste makten i den beleirede hovedstaden Madrid, etter at den spanske regjeringen forlot byen.

I løpet av hans periode som bystyremedlem ble flere tusen mennesker fengslet, både militære og sivile, dette var inkludert både menn, kvinner og barn, som ble drept av kommunistiske grupper i Paracuellos-massakren som fant sted på Paracuellos del Jarama og Torrejón de Ardoz. Dette var den største massakren som ble utført innen den republikanske sektor under hele den spanske borgerkrigen.

Carrillo har gjennom hele livet sitt, sterkt benektet ethvert kjennskap eller deltakelse til noen av disse massakrene i henhold til sine personlige memoarer, men mangfoldige og pålitelig beviser viser stort personlig engasjement fra Carrillo i massakrene som hovedsakelig ble begått av flere kommunistiske elementer.

I august 1948 fikk Carrillo personlig møte den sovjetiske kommunistdiktatoren Josef Stalin, noe som Carillo skal ha satt meget stor pris på og snakket om i en lengre periode etter besøket. Carrillo ble generalsekretær i Spania i løpet av 1960 da han erstattet den tidligere generalsekretæren Dolores Ibárruri. I 1968, da Sovjetunionen invaderte Tsjekkoslovakia, begynte Carrillo å distansere sitt kommunistparti fra Moskva.

Carrillo returnerte i all hemmelighet til Spania i 1975 etter at hans mangeårige spanske fascistiske fiende, diktatoren Francisco Franco døde i november dette året. Han ble arrestert av det spanske politiet med en gang han kom tilbake til Spania, ble han løslatt i løpet av noen få dager.

Carrillo ble valgt inn til den spanske kongressen som varamedlem til underhuset i det spanske parlamentet da han representerte Madrid distrikt i det første demokratiske valget i 1977. Carrillo ble gjenvalgt ved valgene i 1979 og 1982, men han ble tvunget til å forlate sin stilling som partileder den 6. november 1982, på grunn av de alt for få stemmesedlene som partiet ble tildelt ved parlamentsvalget i 1982.